magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický župan chce zintenzívniť spoluprácu s mestami a obcami kraja
@ Aktuálne -> Verejná správa      Mar 16 2006 - 19:22 GMT
(TASR) - Zintenzívnenie spolupráce medzi prvým a druhým stupňom samosprávy v Košickom kraji bolo hlavným dôvodom dnešného rokovania v Košiciach na ktorom sa zišlo zhruba 300 primátorov a starostov z celkovo 442 obcí a 17 miest regiónu.

Stretnutie inicioval predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa v snahe zlepšiť komunikáciu medzi regionálnou a lokálnou úrovňou samosprávy. Prítomným predložil návrh vytvorenia Rady pre rozvoj miest a obcí v Košickom kraji, ktorá bude odborným poradným orgánom predsedu KSK. Jej cieľom je zabezpečiť lepšiu koordináciu v záujme rozvoja košického regiónu. Ten je podľa aktuálnej správy vlády SR o sociálno-ekonomickej úrovni regiónov najzaostalejším na Slovensku. Podľa župana sa KSK púšťa do systematickej spolupráce s prvostupňovou samosprávou ako prvý vyšší územný celok.

"Myslím si, že samosprávny kraj by mal plniť funkciu koordinátora a subjektu, ktorý má spájať obce a mestá. Predovšetkým v projektoch a zámeroch, ktoré sa týkajú širších skupín ľudí a mikroregiónov," uviedol Trebuľa. "Zatiaľ každý, alebo väčšina, hrá svoju hru a každá obec, každé mesto si lobuje za svoj záujem. Ale myslím si, že aj takého spoločné integrujúce prvky môžu priniesť úspech, najmä keď spojíme nielen sily a rozum ale aj finančné prostriedky " dodal.

Podľa pracovného návrhu štatútu, rada by mala mať 17 členov. Tvoriť ju majú predsedovia regionálnych združení ZMOS-u, primátori okresných miest a krajskej metropoly. Prvou úlohou jej členov bude vygenerovať nosné projekty, ktoré sa majú v kraji realizovať prioritne. Podľa predstáv župana, následne budú zakomponované do aktualizovaného plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja kraja. V tejto súvislosti zdôraznil, že za dôležité považuje návrat k strategickému plánovaniu. Prvé pracovné zasadanie rady sa uskutoční v máji.

Rada sa bude stretávať každé dva mesiace. Raz ročne chce Trebuľa zorganizovať plenárne stretnutie primátorov a starostov kraja, kde zhodnotia jej prínos. Okrem toho plánuje v medziobdobí na Úrade KSK zabezpečiť reprezentantom obcí a miest prístup k poradenskému servisu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]