magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zdravotníci vo FNLP štrajkujú, pacientov však ošetrujú v plnom rozsahu
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 18 2006 - 15:39 GMT
(TASR) - Zdravotníci vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach ostávajú aj po dnešnom rokovaní s manažmentom nemocnice v štrajku. Pacienti by ho však nemali pocítiť, pretože s vedením sa dohodli na poskytovaní zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu.

Tento stav bude trvať až do ďalšieho stretnutia, ktoré si naplánovali na štvrtok. Vyčkávací postoj štrajkujúcich je podľa člena štrajkového výboru Zoltána Sidora ovplyvnený aktuálne prebiehajúcimi rokovaniami na rôznych úrovniach. "Všetko je v pohybe. Kolegovia v Bratislave dostali isté obmedzenia súdneho charakteru, sú tu vydávania asociácie nemocníc. V súčasnosti nie je logické, legitímne ani slušné, aby štrajkový výbor urobil kroky, ktoré by spochybňovali ďalší postup. Skutočne musíme počkať," konštatoval Sidor. Rokovania s vedením FNLP označil za korektné.

Členovia štrajkového výboru hlásiaci sa k Lekárskemu odborovému združeniu a podporujúci jeho aktivity prišli na dnešné stretnutie bez stužiek. "Je pravda, že na začiatku sme ich mali, ale teraz sme sa rozhodli, že budeme chodiť bez tohto označenia s tým, že my vieme o čo ide a každý je informovaný. Štrajk máme v srdci a v našej hlave," dodal po rokovaní ďalší lekár z 10-členného štrajkového výboru Tomáš Guman. Potvrdil, že štrajk svojimi podpismi pod výzvu podporila vyše tisícka zo zhruba 3000 zamestnancov FNLP.

Za korektné považuje rokovania so štrajkovým výborom aj riaditeľ nemocnice Jaroslav Šajty. "Zhodli sme sa, že ochrana života a zdravia pacientov je na prvom mieste, to znamená, že všetci to budeme rešpektovať," uviedol pred novinármi. Zároveň zdôraznil, že manažment druhej najväčšej nemocnice na Slovensku rešpektuje ústavné právo na štrajk. "Pevne verím, že pacienti negatívne nepocítia tento štrajk a budú špičkovo ošetrení," dodal. Šajty sa v stredu v Bratislave ako šéf Asociácie fakultných nemocníc zúčastní na rokovaniach so SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]