magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický župan pripravuje s obcami komplexnú prezentáciu cestovného ruchu v kraji
@ Aktuálne -> Región      Apr 21 2006 - 10:16 GMT
(TASR) - Rozvoj cestovného ruchu, reštrukturalizácia školstva a dopravná infraštruktúra dominovali na dnešnom prvom pracovnom rokovaní predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenka Trebuľu s členmi Rady pre rozvoj miest a obcí v kraji.

Rada je odborným poradným orgánom župana. Tvoria ju zástupcovia regionálnych združení Združenia miest a obcí Slovenska, primátori krajského a okresných miest kraja, pričom jej úlohou je zlepšiť koordináciu pri zabezpečovaní spoločných cieľov krajskej a miestnych samospráv.

Účastníci stretnutia sa zhodli na spoločných aktivitách podporujúcich rozvoj cestovného ruchu v KSK. Trebuľa plánuje už na júnovom zastupiteľstve predložiť návrh na zriadenie oddelenia cestovného ruchu, ktoré by ich malo zastrešovať. Odznel aj návrh, aby sa všetky zaujímavé oblasti kraja prezentovali spoločne pod hlavičkou KSK. Regionálna samospráva má ambíciu pripraviť aj ročný plán kultúrnych podujatí tak, aby sa termínovo neprekrývali. Na Rade odznel aj návrh pre centrálne orgány, aby budúca vláda nahradila ministerstvo hospodárstva novým rezortom zameraným na cestovný ruch.

Na stretnutí s novinármi Trebuľa pripomenul, že krajská samospráva v súčasnosti pripravuje aktualizáciu Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK. V tejto súvislosti majú členovia Rady do konca mája vyselektovať za jednotlivé mikroregióny dva až tri ťažiskové projekty. Podľa Trebuľu by mali byť miestne dôležité ale zároveň zastrešovať potreby väčšej skupiny obyvateľstva.

Ako ďalšiu ťažiskovú oblasť spoločných aktivít definovali rozvoj dopravnej infraštruktúry v kraji, ktorá priamo podmieňuje napredovanie cestovného ruchu a zlepšenie podmienok pre investorov. Trebuľa naznačil, že KSK čaká razantnejšia reštrukturalizácia školstva a koncepčne chce prehodnotiť aj sieť zdravotníckych zariadení.

Rada privítala županov návrh, aby v komisiách Zastupiteľstva KSK pracovali jej členovia ako pozorovatelia. Ide o komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a cezhraničnej spolupráce, územného plánovania a životného prostredia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]