magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovenská záchranná vytvorí v SR najväčšiu sieť rýchlej záchrannej služby
@ Aktuálne -> Medicína      May 04 2006 - 10:17 GMT
(TASR) - Slovenská záchranná získala v druhom kole výberového konania Ministerstva zdravotníctva SR licencie na prevádzku ďalších 38 staníc rýchlej zdravotnej služby. Spolu s 35 licenciami z 1. kola tak vytvorí najväčšiu sieť rýchlej záchrannej služby na Slovensku.

Malo by sa tak stať do začiatku augusta 2006, informoval dnes na stretnutí s novinármi v Košiciach generálny riaditeľ a. s. Slovenská záchranná (SZ) Ivo Krpelan. Najviac - 55 percent zo všetkých 73 staníc bude na východnom a 40 percent na strednom Slovensku. Iba štyri stanice, predstavujúce päťpercentné pokrytie, bude mať SZ na západe krajiny. Spoločnosť bude sídliť v Košiciach.

SZ je dcérskou spoločnosťou HMO Slovakia, člena skupiny PENTA. Sieť staníc záchrannej zdravotnej služby buduje v partnerstve s dánskou spoločnosťou Falck, ktorá je najväčším poskytovateľom záchranárskych služieb v Európe. "Falck ako partner Slovenskej záchrannej je na trhu už 100 rokov. A udržal sa tam práve preto, že peniaze ktoré zarobí, investuje nielen do technológií ale aj do ľudí. Prostriedky, ktoré získame, nepôjdu iba na prevádzku, ale plánujeme ich investovať aj do vzdelávacích programov, do zvyšovania kvalifikácie našich zamestnancov a do obnovy vozového parku. Máme v pláne na Slovensku pôsobiť dlhodobo tak ako v iných krajinách Európy," priblížil zámery spoločnosti Krpelan. Pripustil, že už v nasledujúcich týždňoch spoločnosť plánuje zmenu názvu na Falck záchranná.

Všetkých 35 staníc získaných v 1. kole tendra SZ spustila k 1. máju, štrnásť dní pred uplynutím zákonnej lehoty. Išlo pritom o stanice na rôznej technickej, personálnej i prístrojovej úrovni, ktoré väčšinou prevzala od pôvodných poskytovateľov. Iba tri z nich boli novovybudované. Žiadna zo staníc získaných v 2. kole však doteraz neexistovala a SZ ich vybuduje "na zelenej lúke".

V súčasnosti má SZ vyše 600 zamestnancov, ďalších 500 až 600 by malo pribudnúť v priebehu troch mesiacov. Vo východoslovenskom regióne by ich mala zamestnať 250 až 300.

Z celkového počtu 73 bude 29 staníc rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a 44 staníc rýchlej záchrannej pomoci (RZP). K dispozícii budú mať podľa Krpelana minimálne 90 špecializovaných sanitiek. "Už sme objednali 84 nových vozidiel, z ktorých 30 je už na Slovensku," uviedol. Ako spresnil, 41 z toho bude veľkokapacitných vozidiel Mercedes Sprinter a 43 menších volkswagenov 4x4, ktoré sú vhodnejšie do horských oblastí. Investície do sanitiek, ich prestavby a vybavenia predstavujú zhruba 260 miliónov Sk. Všetky stanice má SZ v pláne sprevádzkovať k 1. augustu 2006, čo by malo byť opäť pred uplynutím zákonnej lehoty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]