magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach odštartovali Na kolesách proti rakovine
@ Aktuálne -> Zdravie      May 04 2006 - 10:19 GMT
(TASR) - Štvrtý ročník celoslovenskej kampane Na kolesách proti rakovine odštartovali včera v Košiciach.

Akciu Slovenského paralympijského výboru a Nadácie Výskum rakoviny (NVR) vyvrcholí v septembri. Zatiaľ ju pripravujú v 50 mestách a obciach. Výťažok poputuje na prístroj diagnostikujúci genetické predpoklady pacientov na rakovinové ochorenie štítnej žľazy, hrubého čreva a prsníka.

"Veríme, že ešte tento rok prístroj WAVE System zakúpime a inštalujeme v bratislavskom Ústave experimentálnej onkológie SAV," uviedol koordinátor kampane za NVR Ján Juráš. Na špičkovú zdravotnícku techniku svojho druhu v hodnote 4,5 milióna korún je potrebne vyzbierať ešte 1,5 milióna. Slúžiť bude pacientom z celého Slovenska.

Za tri ročníky sa do kampane Na kolesách proti rakovine zapojilo 155 miest a obcí Slovenska. Podporiť ju môže každý, kto príde na podujatie s akýmkoľvek druhom nemotorového vozidla a prispeje symbolickou sumou. Dnešný košický "peletón" viedol silák Juraj Barbarič, ktorý ťahal škodovku. Prišli aj desiatky mladých ľudí na kolieskových korčuliach a bicykloch. Kampaň otvoril primátor František Knapík a pestrý kultúrny program pripravili študenti Gymnázia na Trebišovskej ulici.

Hlavným zámerom kampane podľa predsedu SPV Jána Riapoša je spomienka na zosnulého Radovana Kaufmana, ktorý zvíťazil v dráhovej cyklistike na paralympijských hrách 2000 v Sydney. Podľa Riapoša Kaufman podľahol zákernej chorobe, s ktorou bojoval viacero rokov. "Je symbolom kampane tým, že sa odmietal poddať tejto chorobe. Okrem toho vniesol medzi slovenských paralympionikov nielen chuť bojovať o medaily, ale aj o život."   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]