magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Z rokliny pod Soroškou druhý deň vyslobodzujú havarovaný kamión
@ Aktuálne -> Región      May 23 2006 - 16:01 GMT
(TASR) - Horský priechod Soroška v okrese Rožňava je po včerajšej tragickej havárii nákladného motorového vozidla Renault Magnum ešte stále neprejazdný. Dôvodom sú komplikované vyslobodzovacie práce kamióna, ktorý skončil v 150 metrov hlbokej rokline Chránenej krajinnej oblasti Slovenský raj.

Podľa Jána Bazovského, hovorcu spoločnosti JEFTA SOS Truck Slovakia, ktorá zabezpečuje vytiahnutie vraku, vozidlo sa navyše nachádza v ochrannom pásme vodného zdroja. Pri zhoršenom počasí hrozilo, že dôjde k jeho kontaminácii. Preto sa nemohlo čakať na pokojnejšiu premávku počas víkendu a práce sa museli začať čo najskôr.

Špeciálne vozidlá Jefty zo štyroch staníc začali vyťahovať vozidlo už v pondelok o 11-tej. Klasické 60 metrové laná ale nestačili a bolo treba vyrobiť špeciálne 80-metrové. Preto práce prerušili a opäť začali s vyslobodzovaním o 20-tej hodine. Pracovníci Jefty ťahali kamión nepretržite aj v noci, pričom im situáciu skomplikoval fakt, že havarované vozidlo nemohli rozdeliť, ale museli ťahať celú súpravu v celku. V súčasnosti sa už nachádza pod ochranným múrom. Podarilo sa vytiahnuť aj jeden z dvoch kontajnerov z návesu. Podľa Bazovského je vzhľadom na komplikovaný a ťažko prístupný terén ťažké odhadnúť, kedy sa podarí vozidlo vyslobodiť. Predpokladá však, že do večera budú práce ukončené a horský priechod opäť prejazdný.

Renault Magnum havaroval v pondelok ráno približne o 04,30 h. Jeho 52-ročný vodič Peter S. z Heľpy smeroval z Rožňavy do Košíc, pričom v ľavotočivej zákrute pri miernom klesaní v dôsledku neprimeranej rýchlosti nezvládol riadenie vozidla a narazil vpravo do zvodidiel a oporného múru. Prerazil ich a s vozidlom sa zrútil do rokliny. Pri nehode utrpel rôzne poranenia, ktorým na mieste podľahol. Podľa spresňujúcich informácií košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Demjanovičovej bude telo nebohého podrobené nariadenej súdnej pitve.

Poškodením vozidla vznikla bratislavskej spoločnosti škoda vo výške 1 600 000 Sk. Správa ciest Košického samosprávneho kraja utrpela poškodením zvodidiel a oporného múru 100-tisícovú škodu. Únik 500 litrov motorovej nafty a poškodenie pozemku znamená pre Chránenú krajinnú oblasť Slovenský raj škodu vo výške 300 tisíc korún. K ekologickej havárii nedošlo, pretože naftu včas zachytili rožňavskí hasiči.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]