magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odpredaj pozemkov pod bývalými družstevnými domami
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 19 2002 - 12:26 GMT
Pozor! Vlastníci pôvodných družstevných bytov, či nebytových priestorov, ktorí si chcú kúpou vysporiadať aj pozemok, môžu podať žiadosť o odkúpenie pozemku na Magistráte mesta Košice, Trieda SNP 48/A. Žiadosti sa môžu dávať jednotlivo, za jednotlivé byty. Mesto však uprednostňuje domy, kde si žiadosť podala aspoň polovica vlastníkov...

Magistrát mesta Košice zvolil formu informovania o tejto problematike prostredníctvom médií, pretože písomné informovanie všetkých žiadateľov je zdåhavé a ešte zvyšuje finančné náklady s tým spojené....


Tlačová správa Magistrátu mesta Košice

Košice ako prvé mesto na Slovensku rozbehlo v roku 1994 proces prevodu obecných bytov do osobného vlastníctva. V súčasnosti získava ďalší primát, pretože ako prvé mesto v republike začalo s prevodom vlastníctva pozemkov pod družstevnými domami.

Zo zákona NR SR č. 182/1993 Z.z. vyplýva obciam povinnosť previesť vlastníctvo pozemku na vlastníkov bytov, ktorí nadobudli byty z vlastníctva bytového družstva. V podmienkach mesta Košice sa prevod týka približne desaťtisíc pozemkov. Jeho realizáciu zabezpečuje akciová spoločnosť Stavoprojekting, ktorá sa podieľala už na predchádzajúcom prevode obecných bytov a má dostatok skúseností i kapacít na takúto činnosť. Podľa štatistiky, ktorú spracoval Stavoprojekting, vo vlastníctve je približne 3300 družstevných bytov, v ktorých prichádza do úvahy aj prevod pozemku. V júni bolo na magistráte zaevidovaných 1400 žiadostí o odkúpenie pozemkov, k 1. augustu tento počet stúpol už na 1885 žiadostí.

Proces odpredaja sa už rozbehol, začiatkom júna bolo vyhotovených 78 kúpnych zmlúv, začiatkom augusta počet stúpol na 128 kúpnych zmlúv. V porovnaní s počtom žiadostí však vidno veľký rozdiel, ktorý spôsobuje veľmi veľká pracnosť pri spracovávaní dokumentácie, ktorú musia doklady o prevode vlastníctva obsahovať. Pracovníci Oddelenia správy majetku MMK zabezpečujú podklady k prevodu pozemkov, najmä listy vlastníctva pozemkov, listy vlastníctva domov a kópie katastrálnych máp. Magistrát mesta preto prosí všetkých žiadateľov, aby boli trpezliví. Ich žiadosti sa postupne spracovávajú a vybavujú.

Na pracovných poradách na úrovni námestníka primátora za prítomnosti pracovníkov Stavoprojektingu a.s. bol dohodnutý optimálny režim pri prevodoch. Tak, ako to bolo v prípade prevodov obecných bytov, najprv sú vyhľadávané družstevné domy s najvyšším podielom bytov vo vlastníctve a súčasne s najvyšších počtom podaných žiadostí o odkúpenie pozemkov. Tretia požiadavka, ktorá sa zohľadňuje, sú bezproblémové vlastnícke vzťahy k pozemkom. Týmto spôsobom je možné najefektívnejšie zvládnuť celý proces.

Práve vzťahy k pozemkom sú najväčším problémom, ktorý spomaľuje celý proces prevodu. V mnohých prípadoch družstvá nemajú vysporiadané vzťahy k pozemkom, chýbajú im geometrické plány a listy vlastníctva. Ešte začiatkom deväťdesiatych rokov dostali stavebné bytové družstvá hospodárskymi zmluvami do trvalého užívania pozemky s družstevnými domami. Na základe toho mali družstvá požiadať o zápis do katastra, ale mnohé tak neurobili. Podľa zákona 138/1991 Zb. prešli nevysporiadané pozemky do vlastníctva obcí. Pre mesto to teraz znamená zvýšené náklady pri prevode. Náklady na vyhotovenie jednej zmluvy o prevode dosahujú v priemere 1300 korún. Pritom vlastník bytu zaplatí za alikvótnu čiastku pozemku pod bytovým domom len 50 až 60 korún. Podľa platnej legislatívy totiž cena prevádzaného pozemku pre prvotného vlastníka, ktorý získal byt do vlastníctva prevodom od bytového družstva sa rovná najvyššej výške ročného nájmu a predstavuje len štyri koruny za meter štvorcový. Pre ďalších vlastníkov, ktorí získali byt do vlastníctva prevodom od fyzickej osoby - kúpou, darovaním, alebo dedením, sa už posúva do výšky 880 korún za meter štvorcový. Rovnaká suma - 880 korún za meter štvorcový - platí pre vlastníkov nebytových priestorov.

Vlastníci pôvodných družstevných bytov, či nebytových priestorov, ktorí si chcú kúpou vysporiadať aj pozemok, môžu podať žiadosť o odkúpenie pozemku na Magistráte mesta Košice, Trieda SNP 48/A. Žiadosti sa môžu dávať jednotlivo, za jednotlivé byty. Mesto však uprednostňuje domy, kde si žiadosť podala aspoň polovica vlastníkov. Mesto potom u Stavoprojektingu objedná spracovanie zmlúv. Následne žiadateľ navštívi Stavoprojekting, kde predloží kópiu zmluvy, ktorou nadobudol vlastníctvo a vyplní záväzný dotazník pre odkúpenie pozemku, na základe ktorého Stavoprojeking pripraví zmluvu o prevode vlastníctva pozemku. Ak sa na odkúpení dohodne viac obyvateľov domu, žiadateľov môže zastupovať jeden sprostredkovateľ. Jednotliví vlastníci prídu potom už len k podpisu kúpnej zmluvy. Presné informácie, ktoré sa týkajú celého procesu, poskytujú pracovníci obchodnej kancelárie Stavoprojektingu na Letnej 27 v Košiciach.

Magistrát mesta Košice zvolil formu informovania o tejto problematike prostredníctvom médií, pretože písomné informovanie všetkých žiadateľov je zdåhavé a ešte zvyšuje finančné náklady s tým spojené. Zo zákona nie je stanovená lehota, ktorú mesto pri vybavovaní musí dodržať. Všetky žiadosti mesto v spolupráci so Stavoprojektingom postupne vybavuje. Nejde totiž len o vypísanie zmluvy. Je potrebné zdokladovať mnoho právnych skutočností, ktoré vznikli vo vývoji vlastníckych vzťahov k pozemkom i budovám.

Podľa informácií pracovníkov Oddelenia správy majetku MMK ďalšie slovenské mestá s predajom ešte nezačali. Odrádza ich predovšetkým skutočnosť, že pri takomto odpredaji za cenu štyri koruny za meter štvorcový, budú v konečnom dôsledku stratoví. Pre pracovníkov košického magistrátu to znamená, že sa musia s problémami vysporiadať sami, bez rád a konzultácií s inými mestskými úradmi. Tak, ako to bolo už skôr, v prípade obecných bytov, vyjde z ich dielne návod a know-how, ktorý zrejme v budúcnosti použijú aj ďalšie slovenské mestá. Mesto chce však vyjsť v ústrety majiteľom bytov a v súlade so zákonom 182/1993 Z.z. odpredať pozemky pod družstevnými bytmi, aby ich majitelia neboli obmedzovaní na trhu s nehnuteľnosťami.

Túto tlačovú správu nám zaslala:

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice
19. augusta 2002   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]