magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Valentovič chce mať všetky zdravotnícke zariadenia v rukách štátu
@ Aktuálne -> Medicína      Jul 21 2006 - 16:37 GMT
(TASR) - Slovenské zdravotníctvo opäť čakajú zásadné reformy. Vyplýva to z vyjadrení ministra rezortu Ivana Valentoviča, ktorý dnes ako prvé na Slovensku navštívil zdravotnícke zariadenia v Košiciach.

Minister na krátkom stretnutí s novinármi pripomenul, že do 31. decembra bude potrebné vyriešiť transformáciu tých zdravotníckych zariadení, ktoré ňou ešte neprešli. Ako uviedol, v tejto otázke bude žiadať vládu o zaujatie rázneho stanoviska. "Chcem, aby všetky zdravotnícke zariadenia zostali v rukách štátu," zdôraznil Valentovič. Čo bude s nemocnicami, ktoré sa už transformovali na akciové spoločnosti, je podľa neho úlohou pre neskoršie obdobie. Na otázku, či nevylučuje ich opätovnú zmenu právnej formy, minister uviedol, že v tejto chvíli nevylučuje nič.

"Celkovo musím konštatovať, že zdravotníctvo na Slovensku je značne deštruované, dezintegrované. Myslím si, že pred našou vládou stojí úloha, tak ako všetky krajiny na svete majú tendenciu integrovať zdravotnú starostlivosť, tak ja sa ju zase pokúsim dávať dokopy," povedal ďalej minister. Ako však dodal, v Košiciach zatiaľ žiadne výrazné zlučovanie nepredpokladá.

Valentovič vyjadril nespokojnosť nad faktom, že za posledné štyri roky sa podľa neho všetky lukratívne časti nemocníc sprivatizovali. "Svojim spôsobom zostali holé budovy s lôžkovou časťou. To, čo na nemocnicu zarábalo, bolo sprivatizované," poznamenal.

Na margo avizovaného zrušenia poplatkov v nemocniciach a v ambulantnej sfére nový minister zdravotníctva podotkol, že od legislatívneho schválenia boli chybným a nesystémovým krokom. Domnieva sa, že ich zrušením nemocnice do konca roka neutrpia veľkú stratu. Riešenie, kompenzujúce tento výpadok príjmov, chce hľadať spolu so zdravotnými poisťovňami.

Minister dnes v Košiciach navštívil Fakultnú nemocnicu Louisa Pasteura, Východoslovenský onkologický ústav, Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny, Detskú fakultnú nemocnicu, na záver si nechal Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Potom odcestoval do Prešova.

Podľa spresnenia hovorkyne rezortu Silvie Balázsikovej k naznačenej redukcii zdravotníckych zariadení na Slovensku by malo dôjsť až po dôkladnej analýze siete a preskúmaní efektivity jednotlivých nemocníc. O prípadných personálnych zmenách na postoch riaditeľov fakultných nemocníc sa však bude na ministerstve zdravotníctva rozhodovať už na budúci týždeň. V Košiciach zatiaľ žiadne zmeny na postoch riaditeľov neočakáva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]