magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po rekonštrukcii sa zvýšila návštevnosť košickej vyhliadkovej veže na Hradovej
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Aug 16 2006 - 14:52 GMT
(TASR) - Viac ako 10 000 domácich a zahraničných turistov navštívilo v čase od mája do konca júla košickú turistickú atrakciu - 22 metrov vysokú vyhliadkovú vežu na vrchu Hradová.
Návštevnosť sa zvýšila po tom, čo vežu prevzali v roku 2004 do správy košické Mestské lesy (ML) a investovali do jej rekonštrukcie približne dva milióny korún, uviedol dnes pre TASR riaditeľ ML Julián Tomaštík. Počas vlaňajšej sezóny od mája do konca septembra - prvej po rekonštrukcii, to bolo až 20 000 turistov.

Veža na košickej Hradovej je významnou dominantou Košíc. Tomaštík spresnil, že postavená je vo výške 466 metrov nad morom a z jej vyhliadkových plošín si možno pozrieť panorámu Košíc a ich široké okolie vo všetkých smeroch. Okrem mesta, jeho sídlisk a priemyselnej zástavby, sa naskytne pohľad na Slovenské rudohorie až po Kojšovskú hoľu, smerom na sever je to oblasť Prešova, na východ hrebeň Slánskych vrchov, južným smerom dovidieť na hranice s Maďarskom. Veža je súčasťou širšej turisticky atraktívnej lokality so zrúcaninami Košického hradu, ktorého počiatky siahajú do 13. storočia. Zapadá do územia košického lesoparku, pričom lesníci vybudovali na prístupovej trase k veži dva náučné chodníky.

Košickú vyhliadkovú vežu vybudovali v 80. rokoch minulého storočia. Stojí na mieste drevenej takzvanej Rákócziho vyhliadne z roku 1909, ktorú o desať rokov neskôr kvôli narušenej statike zbúrali.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]