magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK chce riešiť investičný dlh v cestnej infraštruktúre úverom z EIB
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 25 2006 - 14:50 GMT
(TASR) - Úverom z Európskej investičnej banky (EIB) v objeme viac ako 1,3 miliardy korún chce riešiť vysoký investičný dlh v infraštruktúre Košický samosprávny kraj (KSK). Pôžička bude hlavným bodom rokovania 7. zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja 28. augusta.

"Úver z EIB berieme hlavne na dopravnú infraštruktúru, čiže na opravy ciest 2. a 3. triedy," uviedol dnes na tlačovej konferencii podpredseda KSK Emil Ïurovčík. Pôjde o vybrané cesty, spájajúce centrá regiónu, ktoré poskytujú služby obyvateľstvu a zamestnanosť.

Ïurovčík spresnil, že na dopravnú infraštruktúru by malo ísť z úveru až 1,1 miliardy korún a zvyšok na rekonštrukciu historických pamiatok a školských zariadení. Podľa podpredsedu sú neopodstatnené obavy, že by pôžička mohla enormne zaťažiť a ohroziť rozpočtové hospodárenie regionálnej samosprávy. Výhodou očakávaného úveru totiž okrem iného je, že KSK zaň nemusí ručiť žiadnym majetkom a splácať ho môže 30 rokov. Tieto predbežné podmienky umožnila finančná kondícia a kredibilita KSK, ktorú hodnotili monitoringom odborníci EIB, pričom skúmali minulé roky i výhľady do budúcich rokov.

Ondrej Bernát z Úradu KSK uviedol, že výška úveru je len približne desatina z investícií, ktoré by regionálna samospráva potrebovala, ak by chcela všetky cesty 2. a 3. triedy dostať na úroveň EÚ.

Ako informovali na tlačovej konferencii, úver pokryje len časť investícií do obnovy infraštruktúry, ďalšie zdroje pri spolufinancovaní budú zo štrukturálnych fondov EÚ, projektov partnerstva verejného a súkromného sektora (takzvané PPP projekty) a vlastné zdroje KSK.

Podobný úver, aký pripravuje KSK, už čerpá Prešovský samosprávny kraj a je bežnou súčasťou financovania projektov samosprávy v ČR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]