magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Atletika: Na košický MMM sa už hlási skoro tisícka, novinkou Pocta Zabalovi
@ Šport -> Podujatia      Sep 05 2006 - 15:34 GMT
(TASR) - K číslu tisíc sa už vyšplhal počet vytrvalcov, ktorí sa postavia v prvú októbrovú nedeľu na štart 83. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM). Ako informovali organizátori na utorňajšej tlačovej konferencii na štartovej listine je už 976 účastníkov z 26 krajín, z toho 634 zo Slovenska. Z nich 467 absolvuje klasickú maratónsku trať na mestskom okruhu v Košiciach a 406 sa chystá na polmaratón.

Košických organizátorov teší, že na MMM pod patronátom prezidenta SR Ivana Gašparoviča, sa hlási viac bežcov ako pred rokom v tomto čase a pri ďalšej uzávierke prihlášok prekročia magickú tisícovku. Najviac bežcov zo zahraničia sa zatiaľ hlási z ČR (81), Maďarska (78) a Poľska (76), dokonca 24 z Fínska. Prvýkrát na programe bude nová disciplína pre hendikepovaných športovcov- handbikerov.

Organizátori MMM, ktorí úzko spolupracujú s predstaviteľmi mesta a prvýkrat dostali aj finančnú podporu pol milióna korún, pripravujú bohatý doprovodný program. Načreli aj do bohatej histórie, ktorá ich inšpirovala k projektu nazvanom Pocta Zabalovi. Argentínsky vytrvalec Juan Carlos Zabala ako dvadsaťročný vyhral pred 75 rokmi MMM v Košiciach za 2:33:19 min a rok na to získal zlato aj na OH 1932 v Los Angeles.

Košičania sa rozhodli pripomenúť jeho košický triumf a najmä na vtedajšiu dobu kvalitný čas súťažou na diaľku - po 75 rokoch sa jeho čas pokúsia prekonať jeho rovesníci vo veku 15-20 rokov vo forme štafetového behu po 1 km, ale miesto štafetového kolíka si budú odovzdávať čip. Prvý bežec vyrazí na trať súčasne s ostatnými bežcami MMM 1. októbra o 10.00 h. Spomienkou bude pre bežcov retrodres v argentínskych farbách. Ak sa akcia ujme chcú v nej pokračovať a postupne takto predstaviť ďalšie osobnosti z MMM. Záver by mala obstarať v roku 2011 spomienka na víťazstvo Etiópčana Abebe Bikilu, ktorý v Košiciach vyhral v roku 1961.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]