magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Českí podnikatelia majú záujem razantnejšie expandovať na Slovensko
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Nov 15 2006 - 16:14 GMT
(TASR) - Českí podnikatelia majú záujem razantnejšie expandovať na Slovensko. Potvrdila to aj ich misia na východnom Slovensku, počas ktorej dnes navštívili jeden z najväčších a infraštruktúrou najlepšie vybavený priemyselný park (PP) v Kechneci v okrese Košice - okolie.

Pracovnú návštevu 25-člennej podnikateľskej misie zorganizovalo Ministerstvo prùmyslu a obchodu (MPO) ČR v nadväznosti na prezentáciu starostu obce Kechnec Jozefa Konkolyho v Prahe vlani v októbri.

Českí podnikatelia sa zaujímali o skúsenosti s rozvojom PP, ako aj o možnosti, ktoré obec vytvorila v oblasti vzdelávania, sociálnej sféry a zdravotníctva. Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia agentúry CzechInvest a viacerých hospodárskych komôr ČR, výrobných zväzov a asociácií.

Ako uviedla pre TASR Eva Glendová z MPO, od roku 2003 to je už 3. misia českých podnikateľov na Slovensku. "Po predchádzajúcich dvoch misiách sa rozšíril počet malých a stredných podnikateľov, ktorí našli uplatnenie v tomto regióne, ale pravdou ostáva, že nie je ani jeden český investor, ktorého by sme našli v priemyselných parkoch," povedala Glendová. Podľa nej by bolo MPO privítalo, keby sa situácia zlepšila a v budúcnosti by mohli navštíviť českého investora napríklad aj v PP v Kechneci.

Stretnutie využila na prezentáciu agentúra CzechInvest, ktorá od roku 1993 sprostredkovala vyše 700 projektov zahraničných investícií do ČR. Márie Tomanová z jej odboru riadenia investičných projektov uviedla, že zatiaľ sa starajú o ČR, ale nevylučujú do budúcnosti aj pomoc pri expandovaní českých podnikateľov do zahraničia. "Českí podnikatelia sa určite pozerajú na okolité krajiny a prieskum okolitých trhov je čím ďalej, tým intenzívnejší. Myslím si, že PP v Kechneci môže byť pre nich ideálna príležitosť, ako nadviazať kontakty a môže tomu pomôcť aj táto podnikateľská misia," povedala Tomanová.

PP Kechnec s celkovou rozlohou 332 hektárov je všeobecne považovaný za jeden z najlepších na Slovensku. Za posledných 6 rokov sa v ňom etablovalo už 12 slovenských a zahraničných spoločností a svoje prevádzky plánujú postaviť ďalší investori. Od svojho vzniku PP Kechnec pritiahol investície v celkovej výške takmer 15 miliárd Sk a dokázal vytvoriť približne 2 500 priamych pracovných príležitostí, s celkovým potenciálom až 30 000 miest.

Českí podnikatelia si prezreli kechnecký PP, navštívili niektoré etablované firmy a oboznámili sa s celkovým rozvojom služieb a vybavenosti v obci, ktorý umožnil práve príchod investorov.

Záštitu nad celým podujatím pod názvom Obchodné a investičné príležitosti na východnom Slovensku, rozvoj vzájomného česko -slovenského obchodu, možnosti podnikania českých a slovenských subjektov na Ukrajine mal veľvyslanec Českej republiky v SR Vladimír Galuška.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]