magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dorchester Group: ťažba uránu alebo rozvoj cestovného ruchu na Spiši
@ Aktuálne -> Región      Nov 16 2006 - 15:44 GMT
(TASR) - Britská spoločnosť Dorchester Group, ktorá chce vybudovať na Spiši športovo-rekreačné centrum za vyše 6 miliárd Sk, podmienila projekt zastavením ťažby uránu v Novoveskej Hute.

"Ak sa ťažba uránu odsúhlasí a pôjde dopredu, projekt Dorchestru určite nebude pokračovať," uviedol na dnešnej tlačovej besede v Spišskej Novej Vsi zástupca spoločnosti Ian Amdur, ktorý informoval o záveroch spracovanej štúdie k projektu. Podľa neho 6 mesiacov predprojektovej prípravy potvrdilo, že okolie Slovenského raja má všetky predpoklady na to, aby sa stalo centrom turizmu.

Podľa primátorky mesta Anny Fedorovej obyvatelia Novoveskej Huty i okresného sídla sa obávajú negatívnych dosahov ťažby a rozbehli aj nesúhlasnú petíciu. Pripomenula, že po skúsenostiach s ťažbou rúd v minulosti, chcú vsadiť na zdravé životné prostredie a rozvoj cestovného ruchu. Projekt ťažby uránu a projekt rekreačno-športového centra na ploche 550 ha sú protichodné a nemôžu koexistovať.

Zástupcovia Dorchester Group informovali, že začali aj s prípravou environmentálnej štúdie k projektu. Zber údajov už takmer dokončili, závery chcú v januári konzultovať s mestom a v marci predložiť štúdiu rezortu životného prostredia. Po schválení by sa mohli začať územné konania. Za možný termín začiatku realizácie označili jar 2008.

Mesto Spišská Nová Ves, ktoré je vlastníkom lesných pozemkov, podpísalo s Dorchester Group zmluvu o budúcej zmluve v máji 2006. Zaviazalo sa, že investor dostane do prenájmu 500 ha na vybudovanie zjazdoviek a ďalších 50 ha na výstavbu športového mestečka.

Primátorka Fedorová pre TASR doplnila, že projekt predpokladá vytvoriť postupne 5 000 pracovných miest. "Som realistka. Budem rada, ak vznikne 1 000 alebo 2 000 miest. Aj to by bol obrovský prínos k zníženiu nezamestnanosti v regióne".   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]