magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nemocničný park ako mikulášsky darček dostali malí pacienti DFN v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 05 2006 - 15:34 GMT
(TASR) - Mikulášsky darček - park v hodnote vyše 2,5 milióna korún dostali dnes malí pacienti košickej Detskej fakultnej nemocnice (DFN), kde sa ročne prelieči 5000 - 6000 detí z východného Slovenska.

S myšlienkou zriadiť park v átriu nemocnice prišlo občianske združenie Spoločnosť detskej onkológie (SDO) pri DFN. Podstatnú časť nákladov - dva milióny korún - poskytol sponzor z bankového sektora dvojpercentnou asignačnou daňou, zvyšok rôzni darcovia prostredníctvom zbierok pre SDO.

Ako uviedla primárka oddelenia detskej onkológie a hematológie DFN Irina Oravkinová, park je prispôsobený hlavne pre ich pacientov, ale slúžiť bude všetkým deťom. Vysadili v ňom špeciálne dreviny, nevyvolávajúce alergiu a plochu parku, ktorý významne rozšíri životný priestor malých pacientov, tvoria zelené i vydláždené plochy. Nechýba krytá veranda, presklená besiedka a pódium, na ktorom budú organizovať vystúpenia.

Park, podobne ako celú rekonštrukciu košickej detskej onkológie, naprojektoval zdarma Ján Zajac z Vranova nad Topľou, ktorému v nemocnici vyliečili syna. Práce realizovala košická firma Ires. Využívať park budú hlavne v lete, ale primárka nevylúčila, že už v zime tam bude guľovačka.

Na oddelení detskej onkológie DFN, ktoré je od roku 2002 v moderných rekonštruovaných priestoroch, sa v súčasnosti lieči 14 pacientov. Spolu s nimi môžu bývať v nemocnici aj rodičia alebo iní príbuzní, deti majú vlastnú školu a herňu. Úspešnosť liečby, ku ktorej prispeje aj relaxácia detí v novom nemocničnom parku, je približne 80-percentná. Tretinu ochorení otvoria leukémie, tretinu nádory mozgu a zvyšok ostatné nádorové ochorenia.

DFN v Košiciach má dovedna 230 lôžok v ôsmich lôžkových oddeleniach a približne 50 špecializovaných ambulancií.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]