magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ústavný súd predbežným opatrením pozastavil zákaz exekúcií štátnych nemocníc
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 06 2006 - 14:58 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR (ÚS SR) pozastavil účinnosť novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti až do rozhodnutia o jej súlade s Ústavou SR. Vyhovel tým návrhu na vydanie predbežného opatrenia skupiny 33 opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí spochybnili ústavnosť novely.

Informoval o tom dnes poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh.

Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve z dielne koaličných poslancov, schválil parlament 6. septembra. Zákon vstúpil do platnosti 1. októbra a až do 31. decembra 2007 vyňal spod exekúcie zdravotnícke zariadenia zriadené štátom alebo samosprávou na rozdiel od fyzických a právnických osôb súkromného práva, ktoré neboli pred exekúciou chránené.

Ústavní sudcovia o tom rozhodli v utorok na neverejnom zasadnutí pléna, keď prijali na ďalšie konanie návrh na posúdenie súladu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti s viacerými článkami Ústavy SR. Pod návrh sa podpísali poslanci z klubov KDH, SDKÚ-DS a SMK a pred ÚS ich bude zastupovať Daniel Lipšic.

Navrhovatelia spochybnili ustanovenie novely, ktoré podľa nich neodôvodnene zvýhodnilo pri ochrane majetku štátne a samosprávne nemocnice pred súkromnými. Tvrdia, že novela tým porušuje princíp rovnosti, je diskriminačná a retroaktívna. Napadnuté ustanovenie zákona podľa nich porušuje právo na rovnakú zákonnú ochranu vlastníctva, právo na rovnaký prístup k súdnej ochrane a je aj v rozpore s princípom právnej istoty.

Takáto selektívna ochrana zdravotníckych zariadení podľa opozičných poslancov bez legitímneho dôvodu znevýhodňuje súkromných poskytovateľov. Pripomínajú, že rozdeľuje na dve nerovnoprávne skupiny aj veriteľov poskytovateľov zdravotníckych služieb, pretože znevýhodňuje veriteľov štátnych a samosprávnych nemocníc. Upiera im totiž možnosť vymôcť dlh, ak dlžník neplatí dobrovoľne, pretože dotknutí veritelia nemajú podľa platného práva žiadny nástroj na ochranu svojich pohľadávok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]