magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Markovská: Amalgámová plomba nie je pre zdravie vážnejším rizikom
@ Aktuálne -> Zdravie      Dec 07 2006 - 16:52 GMT
(TASR) - Amalgámová zubná plomba nepredstavuje pre ľudské zdravie vážnejšie riziko. Obavy z ohrozenia zdravia podľa prednostky I. Stomatologickej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Nedy Markovskej nie sú namieste.

Markovská to tvrdí napriek tomu, že Európska únia zvažuje zákaz alebo obmedzenie používania amalgámu v stomatológii. Dôvodom je zvýšený únik ortuti zo spomínaných plomb v krematóriách pri spaľovaní tiel. "Napriek zlej povesti amalgámu používanie moderných amalgámových zubných plomb neohrozuje markantne ľudské zdravie. Väčšie problémy môžu vzniknúť iba u ľudí, ktorí na túto látku citlivo reagujú, pretože sú alergickí na niektoré kovy, ktoré plomba obsahuje," uviedla dnes pre TASR Markovská. Dodala, že tieto plomby sa neustále skvalitňujú.

Cieľom inovácie je nielen zlepšovanie úžitkových vlastností, ale i hľadisko uvoľňovania ortuti z amalgámu. "Moderný amalgám bez G2-fázy má väčšiu tlakovú odolnosť, je stabilnejší proti korózii a neuvoľňuje ortuť. Výplne z takého amalgámu sú pevnejšie, nekorodujú a vydržia dlhšie - aj vyše 20 rokov," doplnila prednostka.

Podľa Markovskej je snaha znižovať spotrebu amalgámu, no pre jeho používanie hovoria jeho vlastnosti. Je relatívne kvalitný a ekonomický dostupný na bežné používanie, má dobré úžitkové vlastnosti - pevnosť, odolnosť, trvanlivosť, manipuláciu, modeláciu a spracovateľnosť. Niektoré kompozitné materiály - svetlom tuhnúce tzv. biele plomby ako plastické výplne nie sú zatiaľ schopné úplne nahradiť v niektorých indikáciách kvalitný strieborný amalgám. "Najlepšou alternatívou amalgámu a výplňovej terapie je protikazová prevencia," dodala prednostka.

Amalgám je zmes z kovového prášku. Stomatologický vzniká zmiešaním prášku striebra, zinku a medi s ortuťou do formovateľnej pasty. Používal sa už pred stáročiami. Už v roku 659 pred Kristom bola v Číne známa pasta, ktorá sa skladala z ortuti, striebra a zinku. Prvé záznamy o jej používaní ako zubnej výplne pochádzajú zo 16. storočia. V USA sa amalgám zaviedol v roku 1833, v roku 1845 bol kvôli toxickému účinku zakázaný, no už o 14 rokov sa opäť vrátil na trh.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]