magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vo FN L. Pasteura v Košiciach zaviedli laparoskopické operácie nádorov obličiek
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 14 2006 - 17:10 GMT
(TASR) - Operačnú liečbu nádorov obličiek pomocou najmodernejšej laparoskopickej techniky zaviedli v uplynulých dňoch na Urologickom oddelení Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Jedinečné operácie bez použitia skalpelu sú finančne výhodnejšie a sú aj šetrnejšie pre pacienta, ktorý sa po nich rýchlejšie zotavuje. Tým sa skracuje dåžka hospitalizácie na dva až štyri dni v porovnaní s klasickou operáciou s desaťdňovým pobytom v nemocnici. Zároveň sa skracuje aj čas rekonvalescencie.

"Ročne evidujeme asi 60 pacientov s uvedenou diagnózou, ktorých operujeme, pričom dve tretiny z nich sa dajú odoperovať laparoskopickou metódou pri včasnej diagnostike," uviedol dnes pre TASR primár urologického oddelenia Dušan Martinčok. Dodal, že pacient po takto prevedenej operácii môže už na druhý deň chodiť. Výsledky operačných laparoskopických zákrokov sú podľa neho obdobné ako pri otvorených operáciách.

Košické urologické oddelenie je prvým pracoviskom vo východoslovenskom regióne, ktoré začalo vykonávať spomínaný druh operácie. V rámci Slovenska sa doposiaľ takého laparoskopické operácie vykonávajú len na štyroch urologických pracoviskách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]