magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Manžel daroval na Vianoce manželke obličku
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 14 2006 - 17:14 GMT
(TASR) - Netradičný vianočný darček - obličku - dostala od svojho manžela Mareka 34-ročná Michalovčanka Anežka Makulová.
V transplantačnom centre košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FN LP) zrealizoval 21. novembra tím pod vedením primára 1. chirurgickej kliniky Petra Zavackého na východnom Slovensku prvú transplantáciu obličky od živého darcu príjemcovi, ktorý nebol jeho pokrvným príbuzným.

"Išlo o takzvanú emocionálne príbuzenskú transplantáciu, ktorá ešte nemá na Slovensku na rozdiel napríklad od severských štátov či USA veľké zázemie," spresnil dnes na tlačovej konferencii člen tímu a koordinátor transplantačného centra ¼uboslav Beňa.

Lekári hľadali darcu aj medzi príbuznými mamičky štyroch detí, ale nepodarilo sa to. Vtedy prišlo rozhodnutie manžela. "Ja som sa rozhodol hneď, že idem do toho, aj kvôli zdraviu manželky, aj kvôli deťom. Najprv som neveril, že sa oblička zhodne. Keď som sa dozvedel, že je to reálne, mal som trošku strach, ale šiel som do toho" povedal 33-ročný Marek Makula. Dodal, že nie je to len jeho zásluha, ale najmä výsledok práce špičkového lekárskeho tímu, ktorému manželia vyjadrili poďakovanie.

Podľa manželky bol to jej najkrajší darček v živote. Aj pani Anežka pripustila, že mala určité obavy, aby deti neprišli o matku. Najviac pritom myslela na svoju jednoročnú dcérku Jenifer. Teraz má podľa vlastných slov dobrý pocit, nič ju nebolí, nie je unavená, môže zjesť a piť, čo chce a veľmi to upevnilo jej emocionálny vzťah k manželovi.

Transplantáciu spravili v košickej FN LP do šiestich týždňov od času, keď pacientka začala mať problémy a chodila na dialýzu. Ako informovali lekári, príjemkyňa má teraz tri obličky, pričom funkčná je len tá, ktorú dostala od manžela. Na transplantácii sa podieľal široký tím odborníkov a za úspech okrem iného považujú to, že odobraný orgán bol bez krvného obehu len 62 minút.

Ako zdôraznil Zavacký, tento spôsob transplantácie rozširuje možnosti pacientov - čakateľov na obličku, ktorých je veľa, ale darcov málo. V súčasnosti čaká na ňu v na Slovensku približne 720 ľudí s chorými obličkami, pričom prevažuje počet odberov od màtvych darcov. Aj keď je podľa lekárov transplantácia finančne náročná, vždy je oveľa lacnejšia, ako udržiavanie pacienta na dialýze.

V košickej FN LP robia odbery orgánov a transplantácie už 20 rokov. Od roku 1986 zrealizovali 228 odberov od màtvych darcov, z toho 60 odberov bolo multiorgánových, čo znamená, že okrem obličky odobrali aj iný orgán - srdce, pečeň, pľúca alebo pankreas. Prenosov obličky od žijúceho darcu mali zatiaľ sedem, z toho iba v prípade manželov Makulovcov išlo o nepríbuzenskú transplantáciu. V ostatných figurovali dvojice rodič-dieťa alebo súrodenci.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]