magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Knapík sa zložením sľubu ujal funkcie primátora Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 15 2006 - 18:29 GMT
(TASR) - Zložením sľubu a prevzatím insígnií ujal sa dnes funkcie na ustanovujúcom rokovaní novozvoleného Mestského zastupiteľstva staronový primátor Košíc František Knapík.
Podľa záznamov od roku 1307 je to už 219. muž na čele košickej mestskej samosprávy.

"Urobím všetko preto, aby sme na záver komunálneho obdobia odovzdávali mesto konsolidované po stránke finančnej, legislatívnej a hospodárskej a nezabudli pritom na našich športovcov, mládež, rodiny a seniorov. Toto budú základy pre silné metropolitné mesto, ktorým chceme byť," uviedol Knapík okrem iného v inauguračnom príhovore.

Primátor druhého najväčšieho mesta SR zdôraznil, že plnením svojho volebného programu Via Cassovia, košická cesta k úspechu, chce zabezpečiť hospodársky rast mesta. Pripomenul, že signálom pre investičné spoločnosti a expanziu investičného kapitálu sa stala schválená výstavba Auparku. Veľkými výzvami pre Košice sú aj budúce projekty mesta ako organizátora Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji a súťaž o titul európskeho hlavného mesta kultúry. "Verím, že posunú naše mesto medzi európske metropoly a vstupom Slovenska do schengenského priestoru sa Košice stanú bránou do východnej Európy," zdôraznil Knapík.

Po víťazstve v aprílových doplňujúcich voľbách vyhral Knapík, ktorý kandidoval za pravicovú koalíciu KDH, SDKÚ-DS, SMK, aj decembrové riadne voľby košického primátora, keď spomedzi deviatich kandidátov dostal z 48 414 hlasov 21 242.

Na komunálnych voľbách v Košiciach sa z vyše 195 360 zapísaných voličov zúčastnilo 25,64 percenta.

V 50-člennom košickom MZ obsadí pravicová koalícia KDH-SDKÚ-DS, SMK 32 kresiel, koalícia Smer-SD, ¼S HZDS, SNS, SF 11 kresiel, štyria poslanci boli zvolení ako nezávislí a po jednom kresle patrí Prosperite Slovenska, HZD a koalícii Strana občianskej solidarity a Strana regiónov Slovenska.

K spolupráci so staronovým košickým primátorom a novým MZ sa prihlásil aj Košický samosprávny kraj slovami "župana" Zdenka Trebuľu a spoločnosť U. S. Steel. Na ustanovujúcom rokovaní mestského parlamentu sa zúčastnili zástupcovia cirkví, akademickej obce, Kancelárie prezidenta SR, diplomatického zboru a kultúrnych a spoločenských inštitúcií.

Po inaugurácii primátora bolo prvé pracovné rokovanie MZ, na ktorom sa kreovali poslanecké kluby a nové samosprávne orgány. Poslanci rokovali v rekonštruovaných priestoroch historickej radnice a po prvý raz si vyskúšali nové hlasovacie zariadenia, podobné tým, aké majú poslanci NR SR, len so softvérom, upraveným pre ich potreby a podmienky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]