magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Riaditeľ Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach doc. MUDr. Alexander Berč, CSc.: “Pacientov liečime supermoderne a s optimizmom”
@ Aktuálne -> Medicína      Jan 04 2007 - 12:46 GMT
Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach vznikol ešte v roku 2003, o tri roky neskôr sa pretransformoval na akciovú spoločnosť. Vedie ho docent MUDr. Alexander Berč, CSc. V ústave liečia pacientov predovšetkým z východného Slovenska, ale nie sú limitovaní územím. O štruktúre, filozofii a perspektívach VOÚ nás poinformoval pán riaditeľ.

“Východoslovenský onkologický ústav má štyri základné zložky: dve operačné oddelenia - ušné, nosovo-krčné a ženské a dve oddelenia na liečbu onkologických ochorení - oddelenie rádiačnej onkológie a oddelenie klinickej onkológie. V ostatných rokoch došlo v ústave k výrazným zmenám, ktoré by mali pocítiť najmä pacienti. Pod našimi oknami vyrástla nová budova, v ktorej pacientom poskytujeme moderné spôsoby liečby žiarením. V nových priestoroch máme dva nové prístroje, lineárny urýchľovač a kobaltový žiarič. Ich parametre zodpovedajú podmienkam Európskej únie, aj celosvetovému trendu modernej liečby žiarením. Odborník presne zameria nádorové ložisko pacienta, ktoré sa ožaruje tak, aby šetrilo zdravé tkanivo. Liečbu žiarením poskytujeme na vysokej úrovni, k dispozícii však máme aj moderné lieky, pacient je teda liečený supermoderne, a toto je naším krédom.”

Desiatky rokov sa v priestoroch terajšieho onkologického ústavu nerobilo takmer nič. V súčasnosti prebiehajú v niektorých častiach budovy rekonštrukčné práce. Vedenie má na zreteli zlepšiť materiálne podmienky liečby hospitalizovaných i ambulantných pacientov. Do zrekonštruovaných priestorov sa v týchto dňoch sťahuje administratíva, čím sa uvoľnia priestory na jednotlivých oddeleniach.

“Už teraz pripravujeme plán pre kompletnú rekonštrukciu a reštrukturalizáciu celého 15. pavilónu, ktorý sme zdedili. Rátame s prestavbou izieb na dvoj až trojlôžkové, kým doteraz v jednej izbe leží aj šest pacientov. Tretina izieb bude mať vlastné sociálne zariadenie. S rekonštrukciou by sme mali začať najneskôr v apríli tohto roku za úplnej prevádzky ústavu. Rekonštrukcie by mali prebehnúť rýchlo a tak, aby to pacient v žiadnom prípade nepocítil. S prestavbou ústavu rátame postupne, rekonštrukčné práce chceme zavàšiť do dvoch rokov” - informuje pán riaditeľ.

Lôžkový fond sa tým nezvýši, ale to ani nie je potrebné, pretože množstvo pacientov sa v súčasnosti lieči ambulantne, čo je pre nich určite výhodnejšie najmä z psychického hľadiska.

“Naším cieľom je poskytnúť pacientom určitý komfort, čo sa nám postupne aj darí. To, že sme akciovou spoločnosťou, má svoje výhody, ale je to aj obrovská zodpovednosť. Čo sa týka financií, od štátu nedostávame ani korunu, máme len to, čo si “zarobíme”, teda naše finančné prostriedky závisia od počtu výkonov. S tým istým počtom pracovníkov dosahujeme 120-percentnú výkonnosť” - hovorí doc. MUDr. Alexander Berč, CSc.

Doterajšiu činnosť Východoslovenského onkologického ústavu možno hodnotiť ako úspešnú. Lekári i zdravotnícky personál sa usilujú zachrániť každý ľudský život a navyše , nechýba im v každodennej ťažkej práci optimizmus. Pacientov liečia supermoderne a onedlho budú aj v supermoderných priestoroch.



Malva POKORNÁ
Foto: Karol HATALA   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]