magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V KSK kraji sú skôr za repofiláciu ako paušálne rušenie lôžok v nemocniciach
@ Aktuálne -> Medicína      Jan 11 2007 - 12:47 GMT
TASR) - Lôžkové zdravotnícke zariadenia v Košickom samosprávnom kraji (KSK) sú za ich reprofiláciu, odmietajú však paušálnu redukciu lôžok, ktorých je na Slovensku podľa analýzy Ministerstva zdravotníctva SR a zdravotných poisťovní nadbytočných vyše 6000.


Predstavitelia 19 štátnych, súkromných i samosprávnych ústavných zdravotníckych zariadení sa na stredajšom pracovnom stretnutí zhodli na tom, že údaje v analýze si vyžadujú aktualizáciu, informovala dnes hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková. Dohodli sa na príprave podkladov o reálnom prebytku či nedostatku lôžok na jednotlivých oddeleniach v rámci siete ústavnej zdravotníckej starostlivosti v kraji, ktoré by mali byť kritériom na realizáciu opatrení.

Všetci riaditelia zariadení vnímajú ako nevyhnutnosť hlavne reprofiláciu lôžok. V kraji chýbajú najmä geriatrické a hospicové lôžka a miesta pre dlhodobo chorých. V tejto sfére by sa však mal podľa nich na financovaní začať podieľať aj rezort sociálnych vecí, keďže ide vo veľkej miere o sociálno–zdravotné lôžka.

"Veľa sa hovorí o nedostatku lôžok pre dlhodobo chorých starých ľudí, ale na základe našich skúseností musíme upozorniť aj na výrazný nedostatok lôžok pre chronicky choré deti. Reprofilácia je naozaj nevyhnutná," podporil kolegov námestník riaditeľa FN Louisa Pasteura v Košiciach Richard Raši.

"Za posledných 15 rokov prešlo zdravotníctvo rôznymi experimentmi. O znížení počtu lôžok sa hovorí už dlho. Je na nás, aby sme pripravili filozofiu, ktorú dokážeme na ministerstve zdravotníctva obhájiť, ale musíme aj zabezpečiť kvalitnú a dostupnú sieť pre obyvateľov kraja," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa.
Krajský lekár a vedúci odboru zdravotníctva KSK Jozef Sabo predstavil analýzu ministerstva, ktorá vychádza z normatívov používaných v krajinách EÚ. Najlepším sa podľa nej ukázalo využitie normatívov z Rakúska, kde sa dlhoročne rozvíja systém plánovania a usmerňovania kapacít zdravotnej starostlivosti. Na výpočet boli použité demografické údaje a zdravotnícke štatistické údaje z roku 2005. V SR sa podľa tohto modelu ukazuje potreba zrušenia 6193 lôžok, z toho na Košický kraj podľa prepočtu pripadá zrušenie 1272 lôžok. Najväčší počet sa týka oddelení psychiatrie, dlhodobo chorých a vnútorného lekárstva.

Prekvapenie nad smerovaním ministerstva vyjadril riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových chorôb v Košiciach František Sabol. "Vláda nám dala zelenú na výstavbu ústavu, malo by nám pribudnúť 40 lôžok. Nevidím možnosť na redukciu kardiologických či cievnych lôžok. Veď už teraz máme plné čakacie listy, pretlak pacientov, ktorí sa s dôverou obracajú na naše vysoko špecializované pracovisko," uviedol Sabol.

Riaditelia lôžkových zdravotníckych zariadení KSK sa zhodli na tom, že kľúčové slovo majú v tomto prípade zdravotné poisťovne. "Ak budem mať na lôžko zmluvu, nedám ho preč," poznamenal riaditeľ 1. súkromnej nemocnice Košice Šaca Juraj Vančík.

Po sumarizácii podkladov od všetkých lôžkových zdravotníckych zariadení pripraví Odbor zdravotníctva KSK materiál, s ktorým bude o ďalších krokoch rokovať na ministerstve zdravotníctva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]