magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hendikepovanú mamičku s dieťaťom v dobrom stave prepustili z pôrodnice
@ Aktuálne -> Medicína      Jan 16 2007 - 14:59 GMT
(TASR) - Malý Jakubko, ktorého na svet priviedla ťažko zdravotne postihnutá mamička Katarína Štulrajterová v košickej Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura, je v poriadku a dobre prospieva. Dnes popoludní ho s matkou prepustili z pôrodnice.

"Priebeh jeho hospitalizácie bol bez komplikácií a so stavom bábätka sme spokojní. Rodičia, predovšetkým otecko, boli počas pobytu v nemocnici poučení, ako sa o bábätko starať. Otec, ktorý so starostlivosťou pomáha aj partnerke, ho vie nakŕmiť, prebaliť a naučili sme ho zvládať aj ďalšie bežné situácie pri starostlivosti o bábätko," konštatovala primárka Neonatologického oddelenia FN LP Božena Pšeničková.
"Som šťastná a spokojná, ale unavená. Malý síce v noci veľmi neplače, ale bojím sa zaspať, aby sa mu niečo nestalo, je to veľká zodpovednosť," priznala 28-ročná mamička, ktorá trpí paraplégiou - ochrnutím tela od hrudníka dole a iba čiastočne má pohyblivé ruky. Chlapček je kŕmený umelou stravou, pretože vzhľadom na prekonané zdravotné problémy a svoju diagnózu ho matka nemôže dojčiť.
Pôrod takto ťažko zdravotne postihnutej matky si na II. gynekologicko-pôrodníckej klinike FN LP nepamätajú. Celé jej tehotenstvo aj pôrod pritom prebehli bez akýchkoľvek problémov a komplikácií. Jakub prišiel na svet 10. januára cisárskym rezom. Vzhľadom na necitlivosť dolnej časti matkinho tela nebola potrebná žiadna anestézia a tak si ho mamička pri plnom vedomí, krátko po pôrode, mohla privinúť na hruď.
Katarína, ktorá ochrnula v 16-tich rokoch po autonehode, žije so svojím životným druhom Jaroslavom Pástorom v obci Nižná Hutka v okolí Košíc. Jaroslav sa o ňu už roky stará a ako sami priznali, zatiaľ sa nesobášili iba preto, že sociálna legislatíva neumožňuje, aby sa o telesne hendikepovaného človeka mohol oficiálne starať rodinný príslušník.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]