magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Moldave nad Bodvou pribudla nová časť polikliniky
@ Aktuálne -> Zdravie      Jan 24 2007 - 14:17 GMT
(TASR) - Spádovej oblasti približne 20 obcí s 37 000 obyvateľmi v okrese Košice - okolie bude slúžiť nová časť polikliniky, ktorú dali dnes do užívania v Moldave nad Bodvou. Vyše 15 miliónov korún investoval do zdravotníckeho zariadenia ako jeho zriaďovateľ Košický samosprávny kraj (KSK).

Stavebné práce sa začali v októbri 2005 a stavbu ukončil dodávateľ vlani v decembri, informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková. Spresnila, že na ďalších dvoch poschodiach pribudli stomatologické ambulancie, oddelenie klinickej biochémie a kožná, pľúcna, psychiatrická a urologická ambulancia.
Moldavská poliklinika bola pôvodne nemocnicou so 4O detskými lôžkami, avšak začiatkom 90. rokov minulého storočia tieto lôžka Ministerstvo zdravotníctva SR v rámci reštrukturalizácie zrušilo. Vtedy sa začala aj dostavba, ktorú po ôsmich rokoch po preinvestovaní vyše 37 miliónov korún pozastavili.
Na začiatku roku 2003 prešlo zdravotnícke zariadenie do zriaďovateľskej pôsobnosti KSK a pretransformovalo sa na polikliniku. V decembri 2003 skolaudovali dve podlažia a pacienti ich začali využívať v januári. Náklady presiahli 18 miliónov korún. Ani po tomto období však nebola celá budova kompletne dokončená, chýbali ďalšie dve podlažia, ktoré už dnes slúžia pacientom.
V roku 2005 moldavská poliklinika z vlastných prostriedkov urobila úpravu a reguláciu tepelného hospodárstva za 600 000 korún. Vďaka tomu sa znížili energetické náklady pre jednotlivých nájomcov - súkromných lekárov, ktorí majú v priestoroch ambulancie.
Podľa Bobrikovej KSK má v svojej pôsobnosti štyri nemocnice - v Rožňave, Michalovciach, Trebišove a Spišskej Novej Vsi. Do všetkých podľa rozpočtových možností investuje regionálna samospráva predovšetkým pri znižovaní energetickej náročnosti. V blízkom čase by v nich mali pribudnúť počítačové tomografy na diagnostiku závažných ochorení. "V akom režime budú nemocnice ďalej fungovať závisí od toho, ako sa dohodneme s vedením rezortu pri očakávanej redukcii lôžok. Pripravujeme pre ministerstvo svoj návrh, zohľadňujúci potreby kraja," dodala hovorkyňa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]