magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické letisko čakajú po privatizácii rozsiahle investície
@ Aktuálne -> Región      Jan 25 2007 - 08:49 GMT
(TASR) - S investíciou takmer 416 miliónov Sk ráta v najbližších piatich rokoch Letisko Košice - Airport Košice, a. s., po úspešnej realizácii privatizačného projektu Konzorcia TwoOne.

Investície sú určené výlučne na projekty priamo súvisiace s leteckou prevádzkou a zrealizujú sa na pozemkoch, ktoré sa nachádzajú vo vlastníctve letiska, uviedla dnes TASR členka Predstavenstva a. s. Letisko Košice - Airport Košice a výkonná riaditeľka letiska Marta Horváthová. Investície v tomto roku dosiahnu podľa nej 141,5 milióna Sk. Smerovať budú okrem iného do rozšírenia odbavovacej plochy a parkoviska, úpravy terminálu, nákupu zariadení na odstraňovanie snehu a vybavovanie cestujúcich, batožín a podobne.
Podľa slov Horváthovej do roku 2010 Letisko Košice zrealizuje obnovu ďalších zariadení potrebných na vybavovanie cestujúcich a lietadiel. Plán ráta aj s nákupom nového hasičské auta a ďalšou úpravou prevádzkových plôch.
V rokoch 2011 až 2015 investuje konzorcium TwoOne do košického letiska ďalších 495 miliónov Sk. Investičný plán zahàňa financovanie rekonštrukcie areálu plnenia leteckého paliva a nákup ďalšieho hasičského auta. Súčasťou plánu je aj vybudovanie cargo centra za takmer 188 miliónov Sk, terminálu pre všeobecné letectvo a prevádzkových plôch za vyše 100 miliónov Sk.
V roku 2006 prešlo košickým letiskom vyše 343 800 cestujúcich, pričom medziročný rast ich počtu sa pohybuje od 20 % do 27 %. Podľa riaditeľky investičné rozvojové plány sú zárukou bezpečnosti, spoľahlivosti a pohodlia pre cestujúcich.
Väčšinovým akcionárom spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a. s., sa vlani v októbri stala a. s. KSC Holding, dcérska firma konzorcia TwoOne. Na konzorcium TwoOne ako víťaza privatizačného tendra sa v októbri 2006 previedlo 66 % akcií Letiska Košice. Za košické letisko konzorcium zaplatilo 867,3 milióna Sk. Ïalej peňažným vkladom vo výške 380 miliónov Sk navýšilo TwoOne základné imanie letiska ako zdroj financovania investícií. Konzorcium TwoOne tvoria spoločnosť Flughafen Wien AG, Raiffeisen Zentralbank (RZB) a slovenská skupina Private Equity Group Penta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]