magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické konzervatórium oslavuje 55. výročie založenia.
@ Aktuálne -> Región      Jan 25 2007 - 13:57 GMT
TASR) - Klavírny virtuóz a pedagóg Peter Toperczer, skladateľ Peter Breiner, operný spevák Štefan Margita a ďalšie osobnosti vážnej i populárnej hudby patria medzi absolventov Konzervatória v Košiciach (KK), ktoré oslavuje tento rok 55. výročia založenia.

Školský symfonický orchester pripravuje k výročiu samostatný koncert, ktorý sa uskutoční 29. januára v košickom Dome umenia, informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ KK Bartolomej Buráš.
Ako ďalej uviedol, škola, ktorá ako jediná z konzervatórií na Slovensku má všetky existujúce odbory, vrátane cirkevnej hudby, vychovala doteraz takmer 2000 absolventov. Významným pedagógom školy, ktorý založil organové oddelenie, bol Ivan Sokol. Výsledky práce prezentovalo KK v 16 štátoch Európy. Na škole pôsobí niekoľko hudobných telies - od symfonického a akordeónového orchestra cez dychový kvintet a sláčikové kvartetá až po spevácky zbor. Z absolventov KK pochádza aj väčšina členov košickej Štátnej filharmónie či orchestra Štátneho divadla v Košiciach.
Do priestorov na Timonovej ulici, kam sa škola presťahovala po navrátení majetku cirkvi, investoval Košický samosprávny kraj približne 38 miliónov korún. Problémom konzervatória ostáva zastaraný nástrojový park, na obnovu a doplnenie ktorého by potrebovali milióny korún. Ide najmä o klavíre, akordeóny, bicie nástroje a podobne, spresnil Buráš.
Škola začala spolupracovať s európsko - slovenským kultúrnym združením FEMAN. Ako informoval jeho riaditeľ Eduard Buraš, na tohtoročný jún pripravujú vytvorenie spoločného medzinárodného mládežníckeho orchestra Y.M.E.A. (Yang Music Euro Academie) z mladých muzikantov partnerských miest Košíc - Ostravy, Rzesowa, Užhorodu a Miškovca. Sústredenie budú mať hudobníci a ich pedagógovia v Spišskej Kapitule a vystúpia na koncertoch v rámci tohtoročného košického kultúrneho leta.
Na rok 2009 plánuje KK vystúpenia ďalšieho medzinárodného orchestra, ktorý sa formuje v rámci projektu EÚ Tempo a iniciovalo ho združenie FEMAN.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]