magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na I. Psychiatrickej klinike FNLP sprístupnili galériu s prácami pacientov
@ Aktuálne -> Medicína      Jan 26 2007 - 08:54 GMT
(TASR) - Prístupová časť I. Psychiatrickej kliniky Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach sa dnešným dňom zmenila na galériu výtvarných prác jej pacientov. Sami sa rozhodli nazvať ju Cesta životom a symbolicky tým vyjadriť, že ponúka pohľad do duše ľudí, ktorí potrebujú pomoc, nachádzajú ju a môžu sa vrátiť k plnohodnotnému životu.

"Nápad to nie je nový, ale je to prostriedok, ktorý pomáha diagnostike a zároveň je vyjadrením postupu uzdravovania. Niekedy je ľahšie sa vyjadriť výtvarnou alebo písomnou formou, než niektoré veci formulovať slovne. Máme pocit, že výtvarné umenie viac vystihuje vnútro ako bežný rozhovor s pacientom. V neposlednom rade je to dôstojná prezentácia našich pacientov," uviedla pri dnešnom slávnostnom otvorení galérie prednostka I. Psychiatrickej kliniky FNLP a Lekárskej fakulty UPJŠ Eva Pálová.
Na stenách visí 45 rôznorodých kresieb a malieb. Sú anonymné, bez názvov a tak ponechávajú priestor návštevníkovej fantázii. Niektoré vznikli na začiatku problémov pacientov a sú pochmúrne, ďalšie sú z konca terapie a zreteľne na nich prevláda farebné videnie sveta. Výstava je trvalá a keďže niektoré z prác pochádzajú od mimoriadne nadaných ľudí, v budúcnosti vedenie kliniky uvažuje o aj možnosti oficiálne ich predať. "O niektoré diela je záujem už teraz a tak by sme to radi dotiahli aj po právnej stránke. Myslím si, že pre našich pacientov to nie je len satisfakcia, ale pomôže im to aj finančne," dodala Pálová.
Záštitu nad otvorením galérie prevzala britská veľvyslankyňa Judith Macgregorová, ktorá osobne pricestovala na jej slávnostné otvorenie. Bola to zároveň jej posledná oficiálna aktivita u nás. Ako pripomenula, v Košiciach začínala svoju diplomatickú cestu na Slovensku a tu ju aj končí. Už na budúci týždeň sa vracia do Veľkej Británie, kde sa ujme významnej funkcie vládnej koordinátorky pre rôzne minority, vrátane imigrantov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]