magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach vzniká centrum informačných a komunikačných technológií IT Valley
@ Aktuálne -> Región      Jan 26 2007 - 15:34 GMT
TASR) - Na rozvoj informačných technológií a využitie miestneho potenciálu v oblasti východného Slovenska je zamerané združenie právnických osôb Košice IT Valley, ktoré po roku príprav založilo 10 subjektov a prezentovalo ho dnes na pôde Košického samosprávneho kraja (KSK).

"Cieľom je vytvoriť predpoklady a vhodné podmienky na vznik Centra excelencie informačných a komunikačných technológií na území východného Slovenska a zatraktívniť jeho sociálno-ekonomické prostredie," uviedol riaditeľ združenia Anton Čižmár. Podľa jeho slov chce prispieť k rozvoju znalostnej spoločnosti v regióne i na Slovensku a vytvoriť komunikačnú platformu medzi verejnou správou, podnikateľským sektorom a vzdelávacími inštitúciami.
Združenie bude podporovať kvalitu vzdelávacích a tréningových programov ponúkaných miestnymi univerzitami a priemyslom informačných technológií. Podľa Čižmára tieto ciele korešpondujú s trendmi v Európskej únii (EÚ).
Na Slovensku nemá združenie obdobu a zaujímavé je aj tým, že sa v ňom v záujme zvyšovania investorskej atraktivity regiónu a zamestnanosti spojili doteraz konkurenčné subjekty. ažisko ich spolupráce bude v spoločných projektoch, rekvalifikácii a inovácii.
Ako informovali na prezentácii, v združení Košice IT Valley, ktoré ma ambíciu byť malou obdobou Silicon Valley v americkej Kalifornii, sa spojil KSK, košická Technická univerzita (TU), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a 7 popredných firiem zameraných na informačné technológie, ktoré pôsobia v Košiciach. Ich zástupca Jozef Ondáš zo spoločnosti T-Systems Slovakia uviedol, že činnosťou združenia chcú postupne vytvoriť v regióne 3 000 nových pracovných miest pre absolventov z oblasti informačných technológií, aby títo nemuseli hľadať uplatnenie v zahraničí.
Ako zjednocujúci prvok pri aplikácii zámerov združenia v praxi bude pôsobiť KSK, zdôraznil jeho predseda Zdenko Trebuľa. Je presvedčený, že Košice sa tým stanú jedným zo svetových centier informačných technológií.
Subjekty združenia Košice IT Valley už podpísali zakladajúce listiny a ostáva im už ho len zaregistrovať. Zároveň vytvorili počiatočný finančný vklad v objeme približne 1 milión Sk, pričom podiel KSK a dvoch univerzít bol iba 20 % z podielu firiem.
Popri KSK, TU a UPJŠ sú členmi združenia Košice IT Valley aj spoločnosti T-Systems Slovakia, Ness Slovakia, Siemens PSE, VSE IT služby, Cisco Systems Slovakia, Microsoft Slovakia a Slovak Telekom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]