magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

EK chce emisnými kvótami motivovať štáty EÚ k zodpovednému správaniu sa
@ Aktuálne -> Región      Feb 05 2007 - 08:54 GMT
(TASR) - Kľúčovým zámerom Európskej únie v snahe znižovať objem tzv. skleníkových plynov je vytvoriť systém, ktorý nebude postavený len na dobrej vôli a presvedčení, ale aj na ekonomických princípoch. Európska komisia (EK) sa snaží vytvoriť situáciu, keď je ekonomicky výhodnejšie správať sa zodpovedne k produkcii skleníkových plynov.

V súvislosti so snahou niektorých krajín EÚ, vrátane Slovenska, brániť sa znižovaniu kvót emisií hlavného skleníkového plynu - oxidu uhličitého (CO2), to počas návštevy Košíc uviedol riaditeľ ochrany prírodných zdrojov Generálneho riaditeľstva Životného prostredia EK Ladislav Miko. Z pochopiteľných dôvodov odmietol komentovať rozhodnutie slovenskej vlády zažalovať komisiu pre krátenie kvót.
EK sa na základe Kjótskeho protokolu snaží do roku 2012 znížiť emisie skleníkových plynov o osem percent oproti úrovni roku 1990. V reakcii na v piatok zverejnené zistenia expertov z Medzinárodného panelu o klimatických zmenách (IPCC) komisár pre životné prostredie Stavros Dimas dokonca hovoril o nutnosti, aby vyspelé krajiny do roku 2020 znížili objem ich emisií o 30 percent v porovnaní s rokom 1990, tak ako navrhla EK minulý mesiac.
Podľa Mika, ktorý je významnou česko-slovenskou osobnosťou v oblasti ekológie, to v praxi znamená, že v obchodovacom systéme s emisnými kvótami musí EK zabezpečiť, aby cena emisií bola dostatočne vysoká na to, aby sa vyplatilo uvažovať o úsporách. Uvedomuje si, že vybalansovať systém, ktorý počíta s hospodárskym rozvojom, je ťažké. Tvrdí ale, že princíp musí byť jasný. "Platí pritom priama úmera - čím je niečoho viac a menej ľudí to chce, tým je záujem nižší a systém prestáva fungovať. Naopak, čím je niečoho menej a je to vzácne, tým viac cena stúpa a potom začína byť ekonomicky zaujímavé uvažovať o technológiách, ktoré umožnia ušetriť. Logicky z toho vyplýva, že ak chceme aby systém fungoval, musíme trvať na tom, že to bude vzácne," dodal.
Miko pripustil, že za motiváciou žiadať vyššie kvóty než je skutočná produkcia emisií môže byť snaha zarobiť na predaji voľných emisií. "Vtip je ale v tom, že keď budú mať všetci viac než potrebujú a nikto nebude chcieť kupovať, ich cena významne poklesne a to nie je cieľom tejto štruktúry. Cieľom je opak - vytvoriť tlak na inováciu a znižovanie skleníkových plynov," zdôraznil.
Slovensko chce súdnou cestou dosiahnuť neplatnosť rozhodnutia, ktorým komisia znížila množstvo emisných kvót pre SR na obdobie 2008 až 2012 o vyše 10 miliónov ton CO2. SR požadovala na tieto roky 41,3 milióna ton, EK však povolila len 30,9 milióna ton. Žalobu má vypracovať Ministerstvo spravodlivosti SR a do 8. februára podať na Európsky súd prvého stupňa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]