magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Senát ÚS skúma 14 rozhodnutí výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií
@ Aktuálne -> Región      Feb 07 2007 - 15:25 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR, napriek krízovej situácii, v ktorej sa nachádza od 22. januára, v tomto roku rozhodol už vyše 100 vecí. Aj dnes jediný senát pod vedením sudcu ¼ubomíra Dobríka pokračoval v prerokúvaní návrhov na preskúmanie rozhodnutia parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Verdikt zatiaľ nepadol.

Podľa poradcu ÚS pre styk s médiami Štefana Németha na ústavný súd sa od decembra minulého roku obrátilo 14 ústavných činiteľov alebo vyšších štátnych funkcionárov. Žiadajú preskúmať rozhodnutia Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, podľa ktorých porušili svoju zákonnú povinnosť podať do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie majetkové priznanie. Výbor im stanovil pokuty vo výške mesačného platu.
Konanie o preskúmaní rozhodnutia vo veci ochrany verejného záujmu patrí do kompetencií senátu, preto nehrozí, že by ÚS nestihol zákonnú lehotu 60 dní, dokedy musí o predložených návrhoch rozhodnúť. Podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov lehota začína plynúť dňom doručenia návrhu dotknutého funkcionára na ÚS.
Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií 4. decembra 2006 rozdal verejným funkcionárom 22 pokút za neodovzdanie majetkových priznaní v termíne, ako im určuje zákon. Rozhodol aj o začatí konania voči ďalším 21 funkcionárom.
Počtom sudcov nekompletný ÚS dostal od začiatku roka už vyše 240 rôznych podaní. Spolu s nerozhodnutými z vlaňajška je to k dnešnému dňu okolo 800 prípadov, ktoré čakajú na nových ústavných sudcov. Patria medzi ne aj dva najnovšie návrhy generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku. Generálny prokurátor požiadal ÚS 24. januára o udelenie súhlasu na trestné stíhanie sudcu OS v Rimavskej Sobote a 31. januára predložil rozšírenie návrhu na konanie o ústavnosti zákona o registrácií cirkví a náboženských spoločností. Na rozdiel od návrhov na preskúmanie rozhodnutí výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, o prijateľnosti jeho návrhu a vydaní súhlasu s trestným stíhaním sudcu bude môcť rozhodnúť až nové plénum ÚS.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]