magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičani rozhodnú o budúcej podobe lukratívneho pozemku v centre mesta
@ Aktuálne -> Región      Feb 09 2007 - 08:51 GMT
(TASR) - Košičania majú možnosť ovplyvniť ako bude o niekoľko rokov vyzerať lukratívny pozemok v širšom centre mesta, známy ako lokalita za Starou sladovňou. Víťazné architektonické návrhy si môžu od dnes pozrieť v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach a do 23. februára sa k nim vyjadriť formou anketových lístkov.

Novú tvár doteraz nevyužitého územia hľadal Útvar hlavného architekta mesta (ÚHA) prostredníctvom urbanisticko – architektonickej súťaže, vyhlásenej v novembri 2006. Cieľom bolo nájsť najvhodnejšie priestorové, výtvarné a funkčno – prevádzkové usporiadanie lokality v blízkosti novej hokejovej Steel arény a historického jadra. Spomedzi 15 návrhov vybral ÚHA tri najlepšie, ktoré zároveň odporúča mestu Košice na realizáciu. Práve tieto tri práce dnes sprístupnili v STM. "Najzaujímavejšie pripomienky občanov pracovníci ÚHA neskôr zohľadnia pri konečnej realizácii parku," povedala Jana Geročová z Magistrátu mesta Košice.
Spomedzi predložených projektov výberovú komisiu najviac zaujal návrh poslucháčky štvrtého ročníka Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Kataríny Beňovej. Druhé miesto pripadlo ateliéru DUMA a spoločnosti Záhradná architektúra a tretie miesto kolektívu autorov z fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Autorov úspešných projektov mesto finančne odmenilo.
Pozemok za Starou sladovňou sa nachádza na hranici mestských častí Košice – Staré mesto a Košice – Západ. Od jeho začlenenia do územného plánu mesta pred zhruba 40 rokmi sa pri jeho využití uvažovalo o zelenej ploche. Podľa ÚHA by mali za Starou sladovňou v budúcnosti vyrásť aj nadštandardné byty, administratívne centrum, päťhviezdičkový hotel, obchody, park, botanická záhrada či lezecká stena. Dominantou by malo byť plánované Múzeum piva so zachovaným pivovarským komínom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]