magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bezplatné prehliadky mesta pripravujú na nedeľu v Košiciach
@ Aktuálne -> Región      Feb 14 2007 - 13:09 GMT
(TASR) - Zatiaľ približne tucet košických turistických sprievodcov prisľúbilo Mestskému informačnému centru (MIC) účasť na nedeľňajších bezplatných prehliadkach mesta, kedy sa budú prezentovať v rámci Svetového dňa sprievodcov (21. február).

"Chceme pozvať obyvateľov mesta a jeho návštevníkov, ale aj turistov z iných miest, aby prišli do Košíc 18. februára o 14. hodine na Hlavnú ulici pred najvyšší hotel v meste. Poskytneme im bezplatnú prehliadku mesta s viacerými sprievodcami vo viacerých jazykoch," pozýval dnes na podujatie na tlačovej konferencii riaditeľ MIC Ladislav Korán. Zaujímavosťou bude špeciálna prehliadka mesta pre deti. "Tému si zvolí každý sprievodca sám. Zo skúsenosti však vieme, že väčšinou ide o Hlavnú ulicu a významné pamätihodnosti historického centra mesta," uviedol Korán.
V Košiciach je najmenej tisícka turistických sprievodcov s licenciou. MIC však nezamestnáva interne ani jedného. Ako poznamenal Korán, mesto je zatiaľ skôr bizniscentrom, ako turistickou destináciou, a tak MIC využíva služby sprievodcov príležitostne, podľa požiadaviek turistov.
Celoslovenskou špecialitou Košíc, ktorú zaviedlo MIC pred dva a pol rokom, sú pravidelné tematické Potulky mestom v mesačných intervaloch. O dva týždne - 3. a 4. marca sa budú konať už jubilejné tridsiate a venované budú architektonickému štýlu funkcionalizmu.
Ako informoval sprievodca Milan Kolcun na prvé Potulky mestom prišlo približne 20 ľudí, dnes už nie je zriedkavosťou, že majú aj 300 platiacich turistov. Najväčší bol zatiaľ záujem o témy Židovské Košice, Kaplnka sv. Michala, Dóm sv. Alžbety. "Aj týmto spôsobom chceme prispieť, aby mesto uspelo súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013," povedal Kolcun. Potulky sú v slovenčine, maďarčine i angličtine.
Sprievodným podujatím Potuliek mestom sú prednášky pre verejnosť a sprievodcov cestovného ruchu s názvom Potulky časom. Dopåňajú Potulky mestom tým, že sa jednotlivým témam venujú hlbšie. Ako informoval Kolcun, ďalšou tohtoročnou novinkou pre turistov v Košiciach budú jarné a jesenné Potulky na bicykli.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]