magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach si pripomenuli 10. výročie vzniku Košického apoštolského exarchátu
@ Aktuálne -> Región      Feb 19 2007 - 08:18 GMT
(TASR) - Slávnostnou liturgiou, ktorá sa konala v gréckokatolíckej Katedrále Narodenia presvätej Bohorodičky v Košiciach, vyvrcholilo dnes podujatie venované 10. výročiu ustanovenia Košického apoštolského exarchátu.

Účastníci podujatia si pripomenuli aj 15. výročie vysviacky vladyku Milana Chautura. Okrem gréckokatolíckych a rímskokatolíckych arcibiskupov a biskupov zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny, apoštolského nuncia v SR Jozefa H. Nowackého sa na ňom zúčastnili aj predstavitelia politického, spoločenského a kultúrneho života.
"Presne 21. februára pred desiatimi rokmi boli zverejnené dekréty Kongregácie pre východné cirkvi, ktoré oznámili, že pápež Ján Pavol II. erigoval nový apoštolský exarchát so sídlom v Košiciach a súčasne vymenoval Mons. M. Chautura za prvého košického apoštolského exarchu," uviedol pre TASR hovorca exarchátu Michal Hospodár. Dodal, že nový cirkevnoprávny subjekt gréckokatolíkov je podriadený priamo Svätej stolici. Prvých 10 rokov jeho existencie boli obdobím jeho dvojakého budovania. "Vladyka Chautur zriadil svoj úrad so všetkými inštitúciami, ktoré mu prináležia a na druhej strane sa mu podarilo ukončiť stavbu novej biskupskej rezidencie vedľa katedrály. Každoročným prílevom mladých kňazov do pastorácie sa tento historicky najmladší subjekt stále omladzuje a vzbudzuje oprávnenú nádej do budúcnosti," doplnil Hospodár.
Vladyka M. Chautur sa narodil v roku 1957 v Snine. Detstvo prežil v už nejestvujúcej rusínskej obci Veľká Poľana. Po maturite na humenskom gymnáziu študoval na Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Po vysviacke v júni 1981 v Prešove spravoval farnosti v Borove a Kalinove. Neskôr pôsobil ako kňaz medzi vojakmi, ale aj v Medzilaborciach, Šmigovci a Porúbke. V roku 1990 ho zvolili za protoigumena kongregácie redemptoristov v Michalovciach. Biskupskú vysviacku prijal v roku 1992 v Prešove. O päť rokov neskôr sa stal apoštolským exarchátom katolíkov byzantského obradu v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]