magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Popálený Krompašan Jakubko sa úspešne zotavuje v Nemocnici v Košiciach- Šaci
@ Aktuálne -> Medicína      Feb 20 2007 - 08:28 GMT
(TASR) - Deväťročného Jakubka Ringoša z Krompách, ktorý pri výbuchu plynu v rodinnom dome utrpel 2. februára popáleniny na 30 percentách tela, dnes už premiestnili v Nemocnici v Košiciach - Šaci z jednotky intenzívnej starostlivosti na lôžkové oddelenie, kde bude rehabilitovať.

"Celkový stav pacienta je veľmi dobrý," potvrdil na tlačovej konferencii prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Ján Babík.
Jakubko začal rehabilitáciu a fyzikálnu terapiu, cvičí a ak sa liečenie neskomplikuje, po 14 dňoch by mohol nemocnicu opustiť a rehabilitovať ambulantne. Liečbu znáša veľmi dobre, je trpezlivý a hrdinsky doteraz znášal celú náročnú terapiu, uviedol Babík.
Prednosta spresnil, že pacientovi transplantovali kožu na 10 percentách z celkovej popálenej plochy. Bolestivé sú najmä preväzy. Popálenú mal hlavne tvarovú časť a končatiny, ktoré postihli bodové håbkové popáleniny z horiacej tkaniny.
Chlapec je zatiaľ pod dohľadom psychológa, čo v takýchto prípadoch trvá aj pol roka, keďže popálení pacienti sú často v posttraumatickom šoku. Podľa lekárov by sa však Jakubko mohol objaviť v škole už o mesiac.
O dobrom stave malého statočného pacienta sa mohli presvedčiť novinári na vlastné oči. Z tlačovej konferencie totiž Jakubko pozdravil spolužiakov a zaželal im, aby si užili prázdnin. Spolu s otcom Emilom Ringošom sa poďakovali za príkladnú starostlivosť lekárov i pomoc verejnosti po mimoriadnej udalosti, ktorá postihla ich rodinu.
Riaditeľ Nemocnice v Košiciach - Šaci Juraj Vančík odovzdal prítomnému Emilovi Ringošovi 50 000 korún, ktoré spontánne na pomoc jeho rodine vyzbierali zamestnanci nemocnice. Ïalších 10 000 korún pridala nadácia Zdravie pre všetkých. Vančík informoval, že hradenie všetkých nákladov spojených s liečením, potvrdila zdravotná poisťovňa Dôvera. Ak budú potrebné nejaké financie navyše, prispeje nemocnica. Rodiny sa liečba v žiadnom prípade finančne nedotkne, zdôraznil Vančík. Vyjadril zároveň presvedčenie, že si čoskoro s malým Jakubom zalyžuje v krompašskom lyžiarskom stredisku Plejsy a nevylúčil ani spoločný tenisový zápas.
Jakubov otec informoval, zatiaľ býva u brata. Ale mesto im poskytlo dvojizbový byt, ktorý v súčasnosti zariaďujú. Úspešne pokračuje aj verejná finančná zbierka na konto Jakubko s číslom účtu 0523366730/0900, variabilný symbol 020207.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]