magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V chove oviec v Dobšinej zistili sezónny výskyt listeriózy
@ Aktuálne -> Región      Feb 20 2007 - 14:43 GMT
(TASR) - Epidemiologická situácia vo výskyte zoonóz v Košickom kraji je priaznivá, okrem sezónneho výskytu listeriózy v chove oviec v Dobšinej v okrese Rožňava. "Ochorenie v 300-kusovom stáde sme zachytili pred dvoma týždňami a urobili sme všetky opatrenia, vrátanie usmrtenia zvierat, liečby a zákazu predaja a presunov tak, aby sa nedostali do potravinového reťazca," uviedol dnes krajský veterinárny lekár Peter Juriš na rokovaní Monitorovacieho centra (MC) pri krízovom štábe Krajského úradu.

Osobitnú pozornosť budú v tejto súvislosti venovať v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva chovateľom a ošetrovateľom týchto oviec. "Opatrenia v Dobšinej sú štandardné, používame ich dlhodobo a sú úspešné," uviedol Juriš.
Rokovania MC, ktoré zaviedli v Košiciach v roku 2005 pri prvom výskyte vtáčej chrípky v stredoeurópskom priestore, podľa Juriša obnovili v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky v Maďarsku. Zatiaľ Krajská veterinárna a potravinová správa neprijala žiadne opatrenia typu zákazu dovozu hydiny. "Sme však v pohotovosti, chovy neustále monitorujeme a našou výhodou je, že ich máme uzavreté, klietkové," poznamenal Juriš. Informoval, že od polovice februára 2006 do konca tohtoročného januára registrovali v kraji 1 143 uhynutých vtákov. Z nich poslali na vyšetrenie do špecializovaného ústavu vo Zvolene 114 a všetky vzorky boli negatívne.
Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice - okolie Dušan Chvojka uviedol, že chovatelia sa správajú pri dodržiavaní preventívnych opatrení veľmi disciplinovane. Okres, ktorý hraničí s Maďarskom, je, čo sa týka počtu hydiny, najviac zaťažený v kraji.
Ako informoval ďalej Juriš, priaznivá je zatiaľ aj epidemiologická situácia vo výskyte trichinelózy - svalovca. Za prvé dva februárové týždne vyšetrili laboratórne 148 vzoriek z domácich zabíjačiek, všetky boli na trichinelu negatívne.
Veterinárny dozor sústredili v kraji v tejto súvislosti osobitne na obec Budkovce v okrese Michalovce, kde sa toto ochorenie už vyskytlo vo veľkochove ošípaných v roku 2004. Preto teraz v okruhu 1O kilometrov testujú vzorky zo všetkých domácich zabíjačiek. Veľkochov v Budkovciach medzitým jeho prevádzkovateľ pre ekonomické problémy už zlikvidoval.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]