magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí chirurgovia preniesli pacientovi prsty z nohy na ruku.
@ Aktuálne -> Medicína      Feb 23 2007 - 14:33 GMT
(TASR) - Výrazne skvalitniť život ťažko zdravotne postihnutého pacienta pomôže operácia, v rámci ktorej mu lekári transplantovali prsty z nohy na ruku. Operáciu v týchto dňoch postúpil v košickej Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FN LP) 33-ročný muž z okresu Košice - okolie.

Pacient v dôsledku omrznutia pri roztláčaní auta stratil vlani v zime všetkých desať prstov na rukách, takže museli mu ich amputovať. Odvtedy mal veľké problémy postarať sa o seba, pretože nedokázal uchopiť do rúk žiadne predmety. Záchranou pre takýchto pacientov sú transplantácie prstov z nôh na ruku, ktoré na Klinike plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie FN LP vykonávajú už jedenásť rokov.
„Prvú autotransplantáciu prsta postúpil tento pacient na našej klinike v septembri minulého roka. Vtedy sme mu preniesli druhý prst z ľavej nohy na miesto palca pravej ruky, čím získal schopnosť uchopiť bežné predmety, pretože mu na tejto ruke ostal po omrznutí prstov drobný pahýľ ukazováka. Umožnením úchopu sa výrazne skvalitnil jeho život. Dovtedy bol veľmi handicapovaný - nedokázal rukami urobiť prakticky nič a bol odkázaný na pomoc druhej osoby," vysvetlil MUDr. Teodor Kluka z Kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie FN LP, pod vedením ktorého sa obe operácie uskutočnili.
V pondelok 19. februára sa uskutočnila druhá takáto operácia. Pacientovi plastickí chirurgovia preniesli na ľavú ruku druhý a tretí prst z pravej nohy. V budúcnosti mu ešte zrekonštruujú palec na ruke, aby bola možná opozícia prstov. Umožnením úchopu aj na ďalšej ruke sa život pacienta ešte viac skvalitní.
Pacient prácu plastických chirurgov veľmi oceňuje. „Dosiaľ som mal problémy aj s obliekaním, no po tom, čo mi preniesli na pravú ruku palec z nohy, sa viem o seba celkom dobre postarať. Už si dokážem odrezať chlieb a písať, čo som predtým nemohol," poznamenal. Podľa Kluku možno po piatich dňoch od prenosu dvoch prstov z nohy na ruku konštatovať, že sú vitálne a pacient s nimi začína hýbať. „Operácia bola úspešná a žiadne komplikácie sa zatiaľ nevyskytli, no až najbližšie dni ukážu, či nejaké nenastanú," podotkol.
Ako konštatoval primár Kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie FN LP MUDr. Vladimír Pastva, autotransplantácie prstov patria medzi zložité mikrochirurgické operácie, ktoré trvajú často vyše 10 hodín, pretože sa musia postupne spojiť kosti, šľachy, cievy a nakoniec i nervy. Vyžadujú si dôslednú predoperačnú prípravu a pooperačnú starostlivosť, pričom operujú vždy dva operačné tímy. Zatiaľ čo jeden tím odoberá prsty z nohy, druhý pripravuje ruku. Následne jeden tím prišíva prsty na ruku a druhý uzatvára nohu. Priame náklady na takýto operačný zákrok a s ním spojenú hospitalizáciu predstavujú približne 50 000 korún.
Autotransplantácie prstov sú súčasťou širokého spektra výkonov, ktoré Klinika plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie FN LP realizuje. Ročne robí približne 2000 operačných zákrokov, pričom autotransplantácie prstov patria medzi zriedkavé a mimoriadne náročné. Za jedenásť rokov, čo klinika tieto operácie vykonáva, ich urobili dvanásť, dodal Pastva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]