magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice oslavujú 350. výročie vzniku Universitas Cassoviensis
@ Aktuálne -> Región      Feb 27 2007 - 08:56 GMT
(TASR) - Spoločným zasadnutím vedeckých rád vysokých škôl a fakúlt si dnes v Košiciach pripomenuli 350. výročie založenia Košickej univerzity - Universitas Cassoviensis. "Toto významné výročie ukazuje, že univerzitné vzdelávanie má na Slovensku veľmi silnú tradíciu a máme pri jeho rozvoji z čoho vychádzať," uviedol podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj.

Podľa vicepremiéra SR Dušana Čaploviča, ktorý sa rovnako zúčastnil na oslavách, Universitas Cassoviensis vytvárala významný fenomén vzdelanosti a kultúry. "Múdri ľudia, ktorí mali moc či už cirkevnú alebo svetskú, podporovali takéto snahy a vytvárali podmienky na vzdelávanie a šírenie vedy, osvety a kultúry v tomto prostredí", povedal Čaplovič.
Súčasťou spoločného zasadnutia bola inaugurácia novej - Filozofickej fakulty košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ), ktorú zriadili k 1. januáru tohto roka. Vznikla z doterajšieho Ústavu filologických a sociálnych vied UPJŠ. Podľa povereného dekana Jána Gbúra svojím profilom má doplniť doteraz prevažujúce technické, exaktné a prírodovedné zameranie košických vysokých škôl. Symbolické je aj to, že vznikom FF UPJŠ sa dosiahol v meste stav, aký bol pred 350 rokmi, pretože aj Universitas Cassoviensis mala popri Teologickej fakulte aj Filozofickú a Právnickú fakultu.
Akademické slávnosti na počesť 350. výročia Košickej univerzity sa začali ráno svätou omšou v bývalom univerzitnom kostole, ktorú celebroval košický arcibiskup Alojz Tkáč. Prítomný bol aj predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra.
Košickú univerzitu založil vydaním zakladajúcej listiny 26. februára 1657 jágerský biskup Benedikt Kišdy a odovzdal ju jezuitom. Zlatou bulou zo 7. septembra 1660 ju potvrdil cisár Leopold I., vzal ju pod svoju ochranu a preniesol na ňu všetky práva a výsady, ktoré mali ostatné univerzity v monarchii. Univerzita patrila medzi najvýznamnejšie vysoké školy vtedajšej Európy. Jej hlavnou úlohou bola príprava kňazov. Mala byť aj protireformačnou univerzitou na záchranu katolicizmu v Uhorsku a nástrojom Habsburgovcov na upevnenie ich panstva.
Košická univerzita mala právo udeľovať doktoráty, licenciáty a bakalaureáty. Ročne na nej študovalo 400 - 600 študentov. V zmysle ustanovenia Ratio educationis Košickú univerzitu v roku 1777 pretvorili na Košickú akadémiu.
Na oslavách sa popri cirkevných hodnostároch a zástupcoch samosprávy a štátnej správy zúčastnili rektori a dekani UPJŠ, košickej Teologickej fakulty Katolíckej univerzity (TF KU) v Ružomberku, Technickej univerzity (TU), Univerzity veterinárskeho lekárstva, bratislavskej Ekonomickej univerzity a najmladšej, len vlani založenej Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Len na TU študuje dnes vyše 16 000 poslucháčov.
Na Právnickej fakulte UPJŠ otvorili tematickú výstavu k výročiu, ktorá potrvá do 9. marca.
Akademické oslavy pokračujú v utorok vedeckou konferenciou na košickej TF KU a koncertom košickej Štátnej filharmónie.
Pôsobenie Universitas Cassoviensis pripomína dnes v Košiciach pamätná reliéfna tabuľa na pôvodne kráľovskom, neskôr jezuitskom dome a premonštrátnom kláštore na Hlavnej ulici č. 67.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]