magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí neurochirurgovia prví na Slovensku začali s operačnou liečbou epilepsie
@ Aktuálne -> Medicína      Feb 28 2007 - 15:49 GMT
(TASR) - Košickí neurochirurgovia ako prví na Slovensku začali s programom operačnej liečby epilepsie. Vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura 19. februára implantovali stimulátor blúdivého nervu 27-ročnému pacientovi zo Spišskej Novej Vsi, ktorému medikamentózna liečba nezaberala.

Medicína môže liekmi pomôcť zhruba 70 percentám pacientov trpiacich na epilepsiu. Zhruba u tretiny pacientov je však neúspešná, a preto sa vo svete hľadajú iné spôsoby ich liečby a to v epileptochirurgickom programe. "Ten zahàňa resekčné operácie mozgu, pokiaľ je známe ložisko epilepsie a je operovateľné, alebo paliatívnu terapiu, kedy sa stimuluje mozog prostredníctvom vagového (blúdivého) nervu. Na Slovensku sa dosiaľ ani jeden typ týchto operácií nerobil," informovala dnes novinárov Aurélia Kollová z Neurochirugickej kliniky FN L. Pasteura Košice, ktorá prišla s myšlienkou implantácie vagového stimulátora po návrate z pracovného pobytu v Royal Hallamshire Hospital v anglickom Sheffielde a ako prvá na Slovensku operovala spomínaného pacienta.
Hlavným prínosom operácie je zlepšenie kvality života pacientov trpiacich epilepsiou. Spočíva vo väčšej kontrole záchvatov pri čo najmenších vedľajších účinkoch. Podľa odbornej asistentky Neurologickej kliniky FN LP a LF UPJŠ Márie Tormašiovej po troch mesiacoch od stimulačnej liečby sa počet epileptických záchvatov zredukuje o zhruba 30 percent, po roku až o 50 percent. V malom počte pacientov sa udáva až 90-percentná redukcia. Úplné zmiznutie záchvatov je však vzácne.
Na Slovensku predstavujú náklady na takúto operáciu sumu 400 tisíc korún a sú hradené zo zdravotného poistenia. Vzhľadom na ich výšku je potrebný súhlas zdravotnej poisťovne. Doteraz však slovenskí pacienti mohli podstúpiť tento typ liečby iba v zahraničí, pričom platby boli mnohonásobne vyššie.
Neurochirurgická klinika FN LP a LF UPJŠ v Košiciach implantáciou blúdivého nervu oslávila 25. výročie svojho založenia. Hoci cielene poskytuje komplexnú neurochirurgickú starostlivosť pre východoslovenský región, nebráni sa ani pacientom z ostatných častí Slovenska. "Ideálnym riešením je, aby sme mohli pokračovať v tejto novej metóde a rozvíjali ju, aby sa nedrobili sily a ekonomické prostriedky. Určite pacienti, ktorí budú indikovaní aj z iných regiónov Slovenska, sú u nás vítaní," uviedol prednosta kliniky Miroslav Gajdoš.
Prvú implantáciu stimulátora blúdivého nervu na svete urobili v roku 1988 v USA. Klinické operácie v krajinách Európskej únie sa začali od roku 1994.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]