magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nový mamograf v Šaci skrátil čakacie lehoty
@ Aktuálne -> Medicína      Mar 06 2007 - 14:51 GMT
(TASR) - Do nemocnice v Šaci pribudol ešte koncom minulého roka nový mamografický prístroj so stereotaxiou - novým spôsobom zamerania ložiskových útvarov v prsníku. Skvalitnili sa snímky a skrátili čakacie doby. Podľa vyjadrenia primárky rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice v Šaci MUDr. Tatiany Schnellyovej, je nový mamograf veľkým prínosom pre oddelenie, ale hlavne pre pacientky. "Zvyšujú sa počty vyšetrení a čakacia lehota sa skrátila na menej ako šesť týždňov. K pacientkam pristupujeme individuálne a v prípade potreby robíme vyšetrenia hneď, najneskôr do dvoch dní."

Na kvalitnejších snímkach sú výborne rozpoznateľné detaily, ako sú mikrokalcifikáty, ktorých zhluk je indikáciou na operačné riešenie. Pri preventívnom mamografickom vyšetrení boli minulý rok nájdené u troch žien, u ktorých sa potvrdila malignita.
S príchodom kvalitného prístroja rozširuje nemocnica v Šaci preventívny skríningový mamografický program. Na mamografe, ktorý slúžil 14 rokov, vyšetrili 25 tisíc žien, pričom v posledných štyroch rokoch počty vyšetrení stúpali. V roku 2006 vykonali 3507 mamografických vyšetrení, pri ktorých bolo diagnostikovaných 30 malignít.
Včas zachytené malígne nádory majú šancu na úplné vyliečenie. Akékoľvek podozrenie na zhubné ochorenie prsníka je riešené v mamárnej komisii pozostávajúcej z chirurga, onkológa, gynekológa a rádiológa.
"V našej nemocnici poskytujeme komplexnú starostlivosť ženám s chorobami prsníka. Skorá a kvalitná diagnostika, rýchla konzultácia podozrivých nálezov v mamárnej komisii, následná liečba, nevynímajúc kontrolné mamografické a ultrazvukové vyšetrenia zvyšujú úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti," dodala primárka Schnellyová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]