magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nový riaditeľ košického závodu Lesov SR sa zasadzuje o vrátenie Slánskych lesov.
@ Aktuálne -> Región      Mar 09 2007 - 09:00 GMT
(TASR) - Súčasné vedenie košického odštepného závodu Lesov SR vynaloží maximálnu snahu a všetky dostupné prostriedky na to, aby sa sporný majetok v kauze Slánske lesy vrátil do rúk jedinému oprávnenému vlastníkovi, teda Slovenskej republike.

Vyhlásil to dnes pre TASR nový riaditeľ závodu Ivan Timko v reakcii na medializované informácie, týkajúce sa osem rokov trvajúceho sporu o určenie vlastníckeho práva k zhruba ôsmim tisícom hektárov lesných pozemkov v hodnote približne dvoch miliárd korún.
Timko však odmietol prezentovaný názor, že jeho predchodca Pavol Jakab bol odvolaný preto, že sa snažil o prinavrátenie sporného majetku. "Na základe interného personálneho auditu bolo spolu s ním v polovici januára odvolaných ďalších 17 riaditeľov odštepných závodov Lesov SR," konštatoval. Zdôraznil, že počas trvania súdneho sporu sa vo funkcii na košickom odštepnom závode vymenili dvaja riaditelia, on je tretím. "Každý z nich sa zasadzoval za úspešné skončenie tohto sporu pre podnik. Myslím si, že povinnosťou každého riaditeľa závodu Lesov SR je vo svojom obvode a pôsobnosti chrániť a zveľaďovať zverený majetok štátu," dodal Timko.
Kauza Slánske lesy začala v roku 1998, keď podnikateľ Milan I., s pomocou notára Ferdinanda O. a zamestnanca katastra Pavla P. získal v prospech svojej firmy Slánske lesy, s.r.o., Trebišov, vlastníctvo k nehnuteľnostiam, ktorými sú spomínané lesné pozemky. Stalo sa tak na základe notárskych osvedčení o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam, ktoré mala vyhlásiť 85-ročná stará matka podnikateľovej manželky. Nehnuteľnosti údajne získala darom od grófa Ladislava Károlyiho ako jeho nemanželské dieťa. Keď zomrela, jediným konateľom a majiteľom rozsiahleho majetku sa stal Milan I. Vyšetrovanie tohto podvodu trvalo od roku 1999, spis má vyše 6000 strán a približne rovnaký objem príloh.
Podnikateľa a jeho partnerov Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici obžalovala 31. mája 2004 z trestného činu podvodu v súbehu s trestným činom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate a úradnej uzávery. Vo veci rozhodoval Okresný súd Košice - okolie. Po viacerých odročených pojednávaniach napokon 1. augusta 2006 zastavil konanie pre nedostatok aktívnej legitimácie zastupujúcich orgánov štátu. "Súd konštatoval, že Slovenskú republiku nemôže zastupovať ani Ministerstvo financií SR, ani Slovenský pozemkový fond, ani Lesy SR," spresnila právna zástupkyňa dotknutých štátnych subjektov Irena Sopková. V septembri 2006 sa na základe odvolania dostal spis na Krajský súd (KS) v Košiciach. Ten ho ale v januári 2007 predložil Krajskému súdu v Banskej Bystrici s tým, že sa cíti byť nepríslušným na rozhodovanie. V súčasnosti sa teda kauza nachádza na banskobystrickom KS. Rozhodnutie je však v nedohľadne, pretože žalovaná strana, trebišovská spoločnosť Slánske lesy, už podala námietku zaujatosti proti všetkým sudcom tamojšieho súdu. Skôr ako k otázke zaujatosti sa ale musí KS v Banskej Bystrici vyjadriť k problému príslušnosti a vyrieknuť, či je vôbec príslušný v tejto veci rozhodovať.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]