magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické Mestské zaastupiteľstvo neschválilo odpredaj bývalých kasární.
@ Aktuálne -> Región      Mar 09 2007 - 09:00 GMT
(TASR) - Pravicová poslanecká väčšina v košickom Mestskom zastupiteľstve (MZ) neschválila dnes odpredaj nehnuteľností v areáli bývalých kasární kapitána Otakara Jaroša na Kukučínovej ulici zahraničnému investorovi. Ten ponúkal za 3,5 hektárový areál s nevyužívanými budovami, ktoré dostali Košice od rezortu obrany za symbolickú korunu, 100 miliónov korún a predložil aj rozvojové zámery v lokalite blízko centra mesta.

Poslanci zároveň ukončili verejnú obchodnú súťaž o najvhodnejší návrh na využitie areálu a požiadali vyhlasovateľa súťaže Mesto Košice zastúpené primátorom Františkom Knapíkom urobiť legislatívno-právne kroky súvisiace s jej zrušením. Rozhodli tak po ôsmich mesiacov od vyhlásenia výsledkov súťaže. Komisia určila za víťaza akciovú spoločnosť WBS z Bratislavy, za ktorou stojí spoločnosť Eastfield a anglický realitný fond Atlas Estates.
Návrh na zrušenie súťaže a odpredaja podal predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v MZ Martin Boritáš (KDH) s tým, že pre mesto Košice by bola táto transakcia nevýhodná. Primátor Knapík (KDH) sa síce s výsledkami verejnej súťaže stotožnil, návrh na odpredaj posunul na dnešné rokovanie MZ, ale v konečnom dôsledku rozhodli poslanci. Podľa Boritáša bude potrebné predaj areálu lepšie pripraviť. V územnom pláne figuruje totiž ako zeleň, avšak pri zmene regulačného plánu a prekvalifikovaní územia na stavebný pozemok môže byť jeho cena oveľa vyššia.
Rozhodnutie pravicovej koalície v MZ (KDH, SDKÚ-DS, SMK) kritizovala opozícia mestského parlamentu s tým, že to bude zlý signál pre investorov. Za neprofesionálny označovali manažérsky prístup magistrátu pri príprave predaja nehnuteľnosti, keď sa, podobne, ako to bolo v prípade Auparku najprv pozemok predal a až následne schvaľovali poslanci zmeny v regulačnom pláne pri využití terajšieho Námestia osloboditeľov. Za "gól do vlastnej brány" označil hlasovanie predseda opozičného klubu (Smer-HZDS-SF) Jozef Drábik.
Sklamanie nad výsledkom hlasovania neskrývali prítomní zástupcovia zahraničného investora. Tí rezolútne popreli, že by mali zámer len kúpiť pozemok a následne ho výhodne predať. Z lokality, kde teraz len prespávajú v budovách bezdomovci, chceli urobiť modernú bytovú štvrť európskeho typu so službami a parkom. Ako bonus k cene za nehnuteľnosti ponúkli aj päť miliónov korún pre košickú Arcidiecéznu charitu. Prezentovali aj svoje doterajšie aktivity pri rozvoji miest na Slovensku a okolitých štátoch v hodnote miliardy eur.
Primátor Knapík požiadal investorov, aby nevideli teraz mesto v čiernych farbách a uchádzali sa o účasť v jeho iných rozvojových projektoch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]