magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach implantovali prvé moderné endoprotézy.
@ Aktuálne -> Medicína      Mar 13 2007 - 12:27 GMT
(TASR) - Najnovšie typy endoprotéz bedrového a kolenného kåbu dostali ako prví na Slovensku štyria pacienti Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Operácie postúpili na Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva, kde vykonávajú implantácie umelých náhrad veľkých kåbov už takmer 30 rokov.

Na Slovensku ide o prvé implantácie novej metafyzeárnej necementovanej endoprotézy bedrového kåbu. "Nová endoprotéza šetrí krček stehnovej kosti. Vďaka malej veľkosti a jednoduchému miniinvazívnemu chirurgickému postupu s desaťcentimetrovou operačnou ranou podstatne menej narušuje a poškodzuje okolité svaly. Vďaka rýchlej rehabilitácii je pacient za krátky čas prepustený do domáceho ošetrenia," konštatuje prednosta Kliniky ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva FN L. Pasteura Košice a LF UPJŠ Gabriel Vaško.
Prvá pacientka len pár dní po zákroku nedá na novú náhradu kåbu dopustiť. "Mala som veľké bolesti. S endoprotézou som veľmi spokojná, je dostatočne pohyblivá a už niekoľko dní po operácii sa cítim vynikajúco," hovorí 55-ročná Košičanka Edita Csatlosová.
Prvé operácie kolenného kåbu boli realizované pomocou najmodernejšieho navigačného systému Orthopilot, ktorý pomáha operatérovi zorientovať sa a upozorní ho na eventuálnu chybu.
Počítačový navigačný systém sa pri ortopedických operáciách využíva vo svete už viac ako desať rokov a na Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva FN L. Pasteura v Košiciach jeho staršiu verziu využívali pri operáciách od roku 2004.
Orthopilot využitý pri implantáciách tzv. rotačného kolena je špičkový inteligentný nástroj, ktorý operatérovi poskytne informácie pre najsprávnejší operačný postup. Prístroj má nemocnica požičaný od výrobcu. V najbližších mesiacoch uvažuje o jeho kúpe.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]