magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Novorodencov v Šaci už nebude ohrozovať škodlivé PVC.
@ Aktuálne -> Medicína      Mar 20 2007 - 15:39 GMT
(TASR) - Nemocnica v Šaci ako prvá na Slovensku začala s odstraňovaním nebezpečných ftalátov z dosahu novorodencov. Pracovníci novorodeneckého oddelenia s pomocou neziskovej organizácie Priatelia Zeme začali nahrádzať zdravotnícke pomôcky z PVC za bezpečné alternatívy. Na Slovensku ide o unikátny projekt.

Na novorodeneckom oddelení v Šaci už od januára začali s výmenou cumlíkov, umelohmotných fliaš, infúznych súprav za neškodné sklené a silikónové náhrady.
"Možnosť nahradiť škodlivé PVC pomôcky bezpečnejšími výrobkami sme ponúkli všetkým slovenským nemocniciam. Ako jediná zareagovala nemocnica v Šaci. Tento krok je pre slovenské zdravotníctvo veľmi dôležitý a dúfame, že bude inšpirovať aj ďalšie zdravotnícke zariadenia," povedala Katarína Vrábľová z Priateľov Zeme.
PVC sa nachádza v rôznych hadičkách, vyživovacích sondách alebo infúznych súpravách, z ktorých sa do ľudského organizmu uvoľňujú nebezpečné ftaláty. U mužov spôsobujú zmeny v produkcii spermií, u žien poruchy vaječníkov, dýchacie problémy, poškodenie pečene a obličiek.
Nemocnica v Šaci získala ako prvé zdravotnícke zariadenie na Slovensku ISO certifikát zameraný nielen na kvalitu poskytovaných služieb, ale i životné prostredie.
Podľa slov nemocničnej hygieničky ¼ubomíry Bodnárovej medzi najrizikovejšie skupiny pacientov z hľadiska toxického účinku PVC patria novorodenci a zvlášť nedonosené deti, preto do projektu ako prvé zaradili novorodenecké oddelenie. "V súčasnosti je už čiastočne ukončený audit pomôcok. U niektorých sme museli pátrať po zložení priamo u výrobcov. Zistili sme, že zo 40 preverovaných zdravotníckych potrieb 30 percent z nich obsahuje škodlivé PVC, "povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Denisa Vančíková.
"Je zakázané používať hračky z PVC pre deti do troch rokov len kvôli tomu, že si ich sem tam dávajú do úst, zatiaľ čo pre zdravotnícke pomôcky zavedené do tela detského pacienta aj na niekoľko týždňov tento zákaz neplatí, "skonštatoval predseda Priateľov Zeme – SPZ Ladislav Hegyi.
Vedenie nemocnice predpokladá, že výmena zdraviu škodlivých pomôcok za vhodné alternatívy zaťaží rozpočet nemocnice v minimálnej miere. V najbližšom období by sa mal podobný audit na výskyt škodlivého PVC realizovať na jednotkách intenzívnej starostlivosti.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]