magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Preventívne vyšetrenie rakoviny hrubého čreva možno urobiť doma.
@ Aktuálne -> Medicína      Mar 26 2007 - 15:57 GMT
(TASR) - Preventívne vyšetrenie rakoviny hrubého čreva možno urobiť aj doma. Umožňuje to ďalší dostupný test na skryté krvácanie v stolici určený na domáce použitie. Pacientom odpadnú viacnásobné návštevy lekára, čakanie na výsledok a strach z nepríjemného vyšetrenia, uviedla dnes pre TASR výkonná riaditeľka Adriana Talanová z košického výrobného družstva Biogema, ktoré liek distribuuje. Spresnila, že test na skryté krvácanie v stolici je určený na samotestovanie. Súprava pozostáva z troch samostatných testov - umelohmotných skúmaviek a testovacích doštičiek.

"Je to veľmi krátky test, ktorý sa dá previesť do piatich minút. Test sa dá kúpiť v lekárni a po troch aplikáciách v stolici sa dá zistiť, či pacient náhodou netrpí karcinómom hrubého čreva," dodala Talanová.
"Na trhu existuje viacero testov na zisťovanie prítomnosti krvi v stolici. Napríklad gvajakový test využíva len farebnú reakciu a v porovnaní s touto novinkou je menej presný a pre pacienta nepohodlný. V rámci tohto vyšetrenia musia pacienti minimálne dvakrát navštíviť lekára, prípadne osobne zájsť do laboratória, " povedala ¼ubica Kupperová z v.d. Biogema na margo doterajších skúseností pacientov s testovaním stolice.
Hodnovernosť domáceho výsledku vyšetrenia je podľa distributérov porovnateľná s laboratórnym výsledkom.
Raz ročne by sa mali podobnému testu podrobiť dospelí nad 45 rokov, ženy po operácii prsníka, maternice a vaječníkov, preventívne aj príbuzní pacientov s onkologickým ochorením i pacienti s črevnými ťažkosťami.
Rakovina hrubého čreva je jedným z najčastejších druhov onkologických ochorení vyskytujúcich sa v priemyselne vyspelých krajinách. Oproti iným formám rakoviny je pri prevencii a včasnej diagnostike pomerne dobrá prognóza.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]