magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické Potulky mestom povedú po stopách lietajúceho mnícha.
@ Aktuálne -> Región      Mar 30 2007 - 10:10 GMT
(TASR) – Víkendové Potulky mestom povedú po stopách prvého lietajúceho mnícha v Československu a nazrú do tajomstiev múrov dominikánskeho kostola – sedemstoročnej dominanty Košíc. Organizátor, Mestské informačné centrum ponúka pútavú prehliadku mesta v anglickej i maďarskej jazykovej mutácii.

"Naša katedrála – Dóm sv. Alžbety - síce pôsobí starobylo, ale v Košiciach sme si zachovali ešte starší kostol. Má vyše 700 rokov. Dominikáni ho postavili, opustili i sa sem vrátili. Kým boli preč, uplynulo 142 rokov, počas ktorých sa z ich kostola stal sklad, ba dokonca aj smetisko a stoka," ponúka časť zaujímavých informácií o kostole víkendový sprievodca Milan Kolcun.
Pri Potulkách mestom sa okrem iného dozviete aj o košickom dominikánovi – Mikulášovi Lexmannovi, ktorý si ako prvý mních vo vtedajšom Československu spravil pilotný kurz a dal postaviť kinosálu.
Viac sa z histórie Dominikánskeho kostola dozviete v sobotu o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 po slovensky. Turnus o 16:30 bude slovensko-anglický. Potulka po maďarsky sa začne o 14:00. V nedeľu je len turnus o 14:00. Zraz na Potulky mestom je pred Štátnou vedeckou knižnicou.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]