magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Veľvyslanec USA vyjadril podporu Odbornej rade Rómov pri KSK.
@ Aktuálne -> Región      Apr 12 2007 - 08:53 GMT
(TASR) - Veľvyslanec USA v SR Rodolphe Vallee sa pri včerajšej návšteve Košíc stretol so zástupcami Odbornej rady Rómov, Košického samosprávneho kraja (KSK) a ďalšími predstaviteľmi rómskej komunity. Zaujímal sa o potreby Rómov a prisľúbil pomoc pri riešení problémov.

Za najväčší nedostatok prítomní označili vysokú mieru nezamestnanosti spôsobenú absenciou základného a odborného vzdelania Rómov. Samotné financovanie rómskych komunít nie je podľa Odbornej rady Rómov dlhodobým riešením, s tým sa stotožnil aj Vallee.
"Chybou je, že takmer 10-percentná komunita Rómov nemá zastúpenie v parlamente. Potešiteľné je, že na komunálnej úrovni v nedávnych voľbách získali Rómovia dvakrát viac postov starostov a v mestách a obciach pracuje trikrát viacej poslancov," uviedol Vallee.
Veľvyslanec poukázal na jedno z možných riešení - predĺženie veku povinnej školskej dochádzky zo súčasných 16 na 18 rokov.
Pre Valleeho nejde o prvú iniciatívu smerom k rómskej komunite. V minulom roku Veľvyslanectvo USA v SR podporilo letný tábor pre rómske deti a intenzívne spolupracuje aj s Rómskou tlačovou agentúrou (RPA) v Košiciach pri zviditeľňovaní pozitívnych príbehov o Rómoch v médiách.
KSK je spomedzi krajov lídrom v riešení rómskej problematiky a ako prvý zriadil poradný orgán predsedu KSK - Odbornú radu Rómov zloženú v prevažnej miere zo zástupcov Rómov.
"V súčasnosti sa realizuje projekt MAXIM na zvyšovanie zamestnanosti Rómov, financovaný iniciatívou spoločenstva EQUAL, štátnym rozpočtom a prostriedkami U.S.Steel Košice, s.r.o. Máme schválený projekt Stratégie marginalizovaných skupín obyvateľstva a v hodnotiacom procese je aj projekt koordinačného centra KOCKA, v rámci ktorého budeme podporovať a koordinovať činnosť komunitných centier, vládnych organizácií a nadácii pri príprave a realizácii rómskych projektov," povedala pre TASR manažérka komunitných projektov KSK Silvia Hricková.
Program amerického veľvyslanca pokračuje zajtra v Prešove, kde sa stretne s primátorom Pavlom Hagyarim, predstaviteľmi židovskej, pravoslávnej a protestantskej komunity.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]