magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rudolf Schuster daruje celú zbierku v Medzeve STM v Košiciach.
@ Aktuálne -> Región      Apr 24 2007 - 15:14 GMT
(TASR) - Bývalý prezident Rudolf Schuster sa rozhodol darovať súkromnú zbierku fotografických prístrojov a nehnuteľností v Medzeve vrátane zariadenia Slovenskému technickému múzeu (STM) v Košiciach. Nezvyčajne rozsiahly a štedrý dar dostane STM vo svojej histórii prvýkrát, potvrdil pre TASR dnes riaditeľ STM Eugen Labanič. K myšlienke dospel exprezident ešte v minulom roku. V týchto dňoch sa pracuje na skoncipovaní darovacej zmluvy, ktorá výrazne obohatí zbierkový fond múzea. "Sú to predovšetkým kamery, ktoré pán prezident zohnal zo zahraničia za ťažké financie. Sú vo veľmi dobrom stave, veľmi správne usporiadané. Toto je dokumentácia o prvých priekopníkoch, o dokumentárnom filme u nás," povedal Labanič, ktorý uvažuje do názvu novej expozície v Medzeve, kde by mali všetky exponáty ostať, zakomponovať meno Schusterovcov.

Popri expozícii fotografickej a kinematografickej techniky na STM v Medzeve čaká hámor s rozsiahlou záhradou. Súčasťou darovacej zmluvy je presný odborný odhad hodnoty celého majetku, ktorý sa podľa slov Labaniča blíži k niekoľkým miliónom korún.
K slávnostnému prevzatiu zbierky by malo dôjsť na prelome mája a júna tohto roku. "Stáva sa, že dar získame, ale to sú malé dary, jeden - dva exponáty alebo malá zbierka od zberateľov, ale taká veľká vec ako je nehnuteľný majetok vrátane celého zbierkového fondu, to sa nám v histórii STM ešte nestalo," dodal Labanič.
Exprezident si stanovil len jednu požiadavku, aby mohol v priebehu roka s rodinou navštíviť dom a záhradu v Medzeve. Podľa slov Labaniča považuje za prioritu zveľaďovanie a starostlivosť o svoju zbierku, ktorú preto zveruje do rúk odborníkom zo STM.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]