magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí lekári zachránili amputovaný palec 2,5-ročnému chlapčekovi.
@ Aktuálne -> Medicína      Apr 24 2007 - 15:15 GMT
(TASR) - Lekárom z Fakultnej nemocnice (FN) Louisa Pasteura v Košiciach sa podarilo zachrániť amputovaný palec iba 2,5-ročnému chlapcovi. Podobný druh operácie tak vykonali zatiaľ najmenšiemu pacientovi vo FN. V pondelok večer priviezli na Kliniku úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice chlapčeka z okolia Rožňavy so sečným poranením prsta, ktoré mu spôsobil súrodenec. Išlo o takmer úplnú amputáciu prostredníka.

"U pacienta bolo potrebné stabilizovať skelet a spojiť cievy, šľachy i nerv. Samotná operácia trvala bezmála štyri hodiny," konštatoval operatér Rastislav Burda z Kliniky úrazovej chirurgie. Ako podotkol, cirkulácia krvi bola obnovená a vyzerá to tak, že sa prst ujme, ale s istotou to potvrdia až najbližšie dni. Pri stratových poraneniach nemožno totiž nikdy úplne vylúčiť komplikácie.
Operovaný chlapec bol najmladším pacientom, ktorý na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice postúpil replantačnú operáciu. Takýchto výkonov sa vo FNLP uskutoční ročne 15 až 20. Najčastejšou príčinou stratových poranení sú pritom pracovné alebo domáce úrazy, hlavne u mužov, ktorí vykonávajú lesnícke alebo stolárske práce. U detí sú mimoriadne zriedkavé.
Malý pacient bol po replantančej operácii prevezený do Detskej fakultnej nemocnice Košice, informovala TASR Jaroslava Oravcová, hovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]