magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odvolací Krajský súd v Košiciach zrušil verdikt v kauze nepriamej korupcie.
@ Aktuálne -> Región      Apr 26 2007 - 08:40 GMT
(TASR) - Odvolací senát Krajského súdu v Košiciach včera na verejnom zasadaní zrušil verdikt prvostupňového súdu v kauze nepriamej korupcie a vrátil vec prvostupňovému súdu na nové prejednanie a rozhodnutie. Ide o rozsudok Okresného súdu v Michalovciach z 25. apríla 2006, na základe ktorého boli JUDr. Vladimír R. a Jozef Š. uznaní vinnými z trestného činu nepriamej korupcie. Prokurátor Okresnej prokuratúry Košice II sa ho mal dopustiť prijatím 100-tisícového úplatku za to, že bude pôsobiť na iného, aby zabezpečil prepustenie zadržaných osôb z väzby. Za to mu súd uložil štyri mesiace nepodmienečne a pre výkon trestu ho zaradil do prvej nápravnovýchovnej skupiny.

Invalidnému dôchodcovi Jozefovi Š., ktorý mal poskytnúť úplatok prokurátorovi, okresný súd vymeral tri mesiace so zaradením do prvej nápravnovýchovnej skupiny.
V trestoch obžalovaných bol zohľadnený aj ich takmer päťmesačný pobyt vo väzbe. Obidvaja sa proti rozsudku odvolali. Tvrdili, že sú nevinní a poukazovali na to, že ich konaním nebola naplnená objektívna stránka žalovaného trestného činu.
Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Prešove navrhla súdu, aby odvolania obžalovaných zamietol s tým, že sú neodôvodnené. Zdôraznila, že rozsudok okresného súdu je správny a zákonný.
Odvolací senát sa však s týmto názorom nestotožnil. Naopak, po preskúmaní napadnutého rozsudku dospel k záveru, že Okresný súd v Michalovciach rozhodol predčasne. Bez toho, aby jasne ustálil, kde a kedy sa skutok stal, ale aj bez preverenia, či takzvané "odposluchy" obžalovaných a ďalších troch obvinených, u ktorých bolo trestné stíhanie zastavené, sú v trestnom konaní použiteľné, respektíve, či s nahrávkami na CD nosičoch nebolo manipulované.
Predseda senátu Ladislav Tomčovčík poukázal aj na viacero ďalších nejasností, ktoré treba odstrániť, vrátane zmenených výpovedí korunného svedka. Zdôraznil, že po dôkladnom doplnení dokazovania okresný súd musí vyhodnotiť všetky vykonané dôkazy, nielen tie, ktoré svedčia v neprospech obžalovaných. Na základe uvedených skutočností Krajský súd v Košiciach napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vrátil na nové prejednanie a rozhodnutie.
TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]