magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zámer dostavať širokorozchodnú trať z Košíc do Bratislavy vníma KSK negatívne.
@ Aktuálne -> Doprava      May 14 2007 - 09:39 GMT
(TASR) - Návrh dostavať širokorozchodnú trať z Košíc do Bratislavy vníma Košický samosprávny kraj (KSK) negatívne. Memorandum o slovensko-ruskom projekte vybudovania širokorozchodnej železnice z Košíc do Bratislavy totiž 4. mája v Moskve podpísali minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomír Vážny a šéf ruských železníc Vladimír Jakunin. Stalo sa tak počas rokovania vládnych delegácií, ktoré za Slovensko viedol premiér Robert Fico a za ruskú stranu predseda vlády Michail Fradkov.

"Pre nás by realizácia zámeru znamenala, že našu poslednú výhodu potiahnu do Bratislavy," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa. Podľa neho by sa v prvom rade mali riešiť problémy prekládkovej stanice v Čiernej nad Tisou, ktorej kapacity sú využívané len na jednu tretinu. Zvýšenie prepravných výkonov v Čiernej nad Tisou by podstatne znížilo nezamestnanosť v chudobnom regióne, zdôraznil Trebuľa.
Hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková pre TASR spresnila, že KSK má rozpracovaný projekt výstavby Globálneho logistického industriálneho parku. Výstavba železničného terminálu pri jeho vyústení v Košiciach môže ešte viac zatraktívniť postavenie metropoly v celom regióne, aj z medzinárodného hľadiska. Môže nahradiť veľmi slabú dopravnú infraštruktúru a neexistujúcu nadradenú dopravnú infraštruktúru. Postupnosť krokov by mala jednoznačne sledovať následné využitie celého logistického parku. Košice a okolie by mali šancu stať sa logistickým centrom a znížiť existujúce disparity, dodala hovorkyňa.
"Tento projekt, ak bude úspešný, bude mimoriadne dôležitý pre ďalšie hospodárske vzťahy medzi Ruskou federáciu a Slovenskou republikou," uviedol po podpise memoranda premiér Fico.
Širokorozchodná železnica by mala z Bratislavy ďalej pokračovať do Viedne. Podľa premiéra by v prípade úspechu projektu mohlo Slovensko využiť ako logistické centrá na prekládku tovarov hlavné mestá Slovenska a Rakúska. Osobitne významný by bol bratislavský prístav.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]