magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Holandskú kráľovnú Beatrix privítali zástupy Košičanov.
@ Aktuálne -> Región      May 23 2007 - 14:21 GMT
(TASR) - Holandskú kráľovnú Beatrix krátko po prílete do Košíc privítal v priestoroch historickej radnice primátor mesta František Knapík a zástupy Košičanov, lemujúce vstup do radnice.

Kráľovnej na pamiatku primátor odovzdal historický reliéf mestského erbu z dreva a bronzu, ktorý Košice získali v roku 1369 ako prvé európske mesto. Po prevzatí daru sa kráľovná vyjadrila, že je len málo miest, ktoré sa môžu pochváliť vlastným erbom, nieto ešte najstarším.
Významná slovenská reštaurátorka Mária Spoločníková oboznámila kráľovnú s bohatou históriou najvýchodnejšej gotickej pamiatky v Európe Dómu sv. Alžbety. Košice ako univerzitné mesto predstavil vysokoškolský profesor Lev Bukovský.
Po programe v radnici nasledovala krátka prechádzka po Hlavnej ulici, kde si kráľovná v sprievode Košičanov prezrela niektoré historické pamiatky.
"Vnímavá, charizmatická osobnosť, čo sa prejavilo aj pri neformálnom a bezprostrednom kontakte s ľuďmi. Košice sú rady, že mohli privítať holandskú kráľovnú Beatrix. Toto bolo vyvrcholením predchádzajúcuch kontaktov, ktoré Košice s Holandskom mali a myslím si, že vzájomná spolupráca medzi Slovenskom, Holandskom a Košicami bude pokračovať," povedal pre TASR krátko po prechádzke s kráľovnou Beatrix primátor Knapík.
Kráľovninu krátku prechádzku historickým centrom Košíc lemovali zástupy obyvateľov mesta všetkých vekových kategórií. "Je to rarita, je to pekné, že prišla, však kráľovnú vidieť, to hocikedy nevidíme," povedala o svojich dojmoch 72-ročná Košičanka Klára.
Návštevu kráľovnej ocenil aj 62-ročný dôchodca Milan, podľa ktorého je prekné, "že si spomenula na nejaké malé Slovensko".
"Je to fantastická vec. Môj manžel je farár reformovanej cirkvi a tiež išiel na jej privítanie, kde zastupuje ekumenu. Je to veľká česť pre Košice, že sa bijú o také veci, aby tu mohla byť aj kráľovná a iní takíto významní ľudia," uviedla pre TASR 43-ročná Zuzana.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]